ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

13:23 - 26 Αυγ 2019 | Πολιτική
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου
H κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εμφάνισή τους έχουν κάνει τρία σενάρια. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος «θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις, στην βάση της αναλογικότητας».

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ένα σύστημα που βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο. Οι μικρότερες περιφέρειες θα μετατρέπονται σε μονοεδρικές – όπου υποτίθεται ότι οι ψηφοφόροι θα καλούνται να ψηφίσουν πρόσωπα κι όχι κόμματα – και στις μεγάλες καθιερώνεται η εκλογή με λίστα, οπότε ο εκάστοτε αρχηγός κόμματος επιλέγει ποιοι θα είναι υποψήφιοι.

Στη δεύτερη περίπτωση, θεσπίζεται κατώτατο όριο στο μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος και κλιμακωτή αύξησή του μέχρι ένα συμφωνημένο ταβάνι, ανά μονάδα και έδρα.

Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με επαναφορά του νόμου Σκανδαλίδη με μπόνους 40 εδρών στον νικητή των εκλογών.

Ταυτόχρονα συζητείται, αν και υπάρχουν αντιδράσεις, η αύξηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, που σήμερα είναι 3%. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις, στην βάση της αναλογικότητας και φυσικά με τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, λέγοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά εξετάζονται διάφορες παράμετροι από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

«Η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό θα είναι σε άλλο νομοσχέδιο από εκείνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», συμπλήρωσε ο Στ. Πέτσας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 26 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.