ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακήρυχτος Πόλεμος στην Μέση Ανατολή

01:08 - 28 Αυγ 2019 | Πολιτική
Ακήρυχτος Πόλεμος στην Μέση Ανατολή
Από τον Αμφικτύονα

Τις τελευταίες ημέρες μία όντως περίεργη κλιμάκωση πολεμικών ενεργειών καταγράφεται σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

· Στο Βόρειο Ιράκ πολύνεκρες συγκρουσεις μεταξύ Τουρκικου στρατού και ενόπλων Κούρδων ανταρτών. 

· Το Ισραήλ επιτίθεται εναντίον Ιρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία. Με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να αποδέχονται (κατά παρέκκλιση της πάγιας αρχής του να μην σχολιάζουν πληροφορίες για Ισραηλινές επιθέσεις) την πατρότητα αυτών των επιθέσεων και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ B.Netanyahu να δηλώνει ότι εχει δώσει «πράσινο» φως στους αξιωματικούς του Ισραηλινού στρατού για να πράξουν οτιδήποτε απαιτείται για την προστασία του κράτους του Ισραήλ.

· Οι συγκρούσεις στο Συριακό πεδίο αναζωπυρώνονται αφού δυνάμεις του Προέδρου Assad προωθούνται προς την πολή Idlip την οποία κατέχουν δυνάμεις της μουσουλμανικής αντιπολίτευσης η οποία είτε εμμέσως είτε ευθέως σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζεται από την Τουρκία. Μία προώθηση που σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. 

Παράλληλα στο πολιτικό πεδίο ο Πρόεδρος Erdogan: 

· Σπεύδει στην Μόσχα για να προλάβει τις χειρότερες (για την Τουρκία) εξελίξεις στο Συριακό πεδίο και συγκεκριμενα στην πόλη Idlip 

· Διοργανώνει διάσκεψη ειρήνης για την Συρία σε συνεργασία με την Ρωσία και το Ιράν. 

· Παραλαμβάνει τμήματα του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 (ξέκαθαρα επικοινωνιακή κίνηση, τα σημαντικά υπό-συστήματα των πυραύλων S-400 θα παραληφθούν από την Τουρκία την άνοιξη 2020) και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ (υπό τον εκβιασμό ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ειναι έτοιμες να εισβάλλουν) για την δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» στα Τουρκο-Συριακά σύνορα. 

Ταυτόχρονα στο μέτωπο της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου κυρίως απο το πρωί της Τρίτης καταγράφεται μία όντως περίεργη κινητικότητα. Παρά τα όσα αναγράφονταν το προηγούμενο χρονικό διαστημα εκτός από τα γεωτρύπανα FATIH και YAVUZ τα οποία από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, τα υπόλοιπα τουρκικά ερευνητικά πλοία ηταν ελλιμενισμένα, το μεν Oruc Reiss στο Hydar Pasa Port στην ασιατική όχθη της Κωνσταντινούπολης, τα δε Orhan Bey και Barbaros Hayreddin Pasa στο λιμανι Tasucu (απέναντι απο τα κατεχομενα).

Πριν από λίγες ημερες το Barbaros Hayreddin Pasa άρχισε και πάλι πλέει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (στα ανοικτά της Λεμεσού) ενώ από το πρωί της Τρίτης το Orhan Bey βρίσκεται και αυτό εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων (στην ιδια περιοχή με το YAVUZ) ενώ το Oruc Reiss απέπλευσε με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια (δηλαδή απο την Τετάρτη το πρωί θα βρίσκεται στο Αιγαίο ).

Πως μπορούν αν ερμηνευθούν ολα αυτά τα γεγονότα;

Πολύ απλά, είναι εμφανές ότι βαθμιαία ωριμάζουν οι συνθήκες για ένα μόνιμο καταμερισμό των ζωνών επιρροής, ή για επαναχάραξη συνόρων, στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου. Οι Ισχυροί παίκτες της περιοχής, Τουρκία και Ισραήλ, σπεύδουν να καταλάβουν τις πιο προκεχωρημένες θέσεις με στόχο την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας (Τουρκία-Κουρδικό, Ισραήλ-απομάκρυνση της Ιρανικης απειλής απο τα Ισραηλινά συνορα) και την κατοχή πλουτοπαραγωγικών πηγών (Τουρκικές υποθαλάσσιες έρευνες που στην ουσία αμφισβητούν την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ). 

Οι μεγάλες δυναμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Μ.Βρετανία) βρίσκονται στην περιοχή είτε με τον ρόλο του διαιτητη (ΗΠΑ), ειτε με τον ρόλο του προστάτη (Ρωσία) είτε με τον ρόλο του τέως αποκιοκράτη και βοηθού των ΗΠΑ στην περιοχή (Μ.Βρετανία) είτε με τον ρόλο του ευρωπαϊκού παράγοντα που αντικειμενικά και λογω των προφανών ενεργειακών συμφερόντων ενδιαφέρεται για την περιοχή (Γαλλία). 

Το σκηνικό του ακήρυχτου πολέμου έχει ηδη στηθεί. Καθημερινά θα προστίθενται και νεα γεγονότα στην ειδησεογραφία των ΜΜΕ που θα δείχνουν έτι περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Είναι τόσες πολλές και σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξαρτώμενες οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις επί μερούς τακτικές κινήσεις και επιλογές του Ισραήλ, της Τουρκίας και των μεγάλων δυνάμεων ώστε σε αυτη την χρονική στιγμή είναι σχεδόν αδύνατη η λύση της εξίσωσης. Θα παρακαλουθούμε με προσοχή τα γεγονότα και θα επανέλθουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 28 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.