ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αχτσιόγλου: Στα εργασιακά η διαχωριστική μας γραμμή με την κυβέρνηση

17:31 - 01 Σεπ 2019 | Πολιτική
Αχτσιόγλου: Στα εργασιακά η διαχωριστική μας γραμμή με την κυβέρνηση
Η διαχωριστική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση βρίσκεται στον εργασιακό τομέα τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, η κα Αχτσιόγλου επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Τον Ιούνιο του 2019 τα ίδια τα ταμεία έδωσαν στοιχεία για 107.000 εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ, αριθμό μειωμένο κατά 73% από τις 400.000 που παρέδωσε η Ν.Δ. το 2015. Απολύτως αναληθής είναι και ο ισχυρισμός του περί δήθεν μη επανυπολογισμού συντάξεων. Ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις, στη βάση του ν. 4387/2016. Ακόμα και στα ταμεία που ο κ. Βρούτσης παρέδωσε χωρίς στοιχεία και μητρώα, ο επανυπολογισμός έγινε με τεκμηριωμένες παραδοχές και στατιστικά στοιχεία.

Η δυνατότητα των πολιτών για επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη χώρα, όπως και η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Η επικουρική ασφάλιση, όμως, αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και σε καμία περίπτωση η ιδιωτικοποίησή της δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Το αντίθετο ισχύει. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στο σύστημά μας οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δημιουργεί τρύπα δεκάδων δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και στον Προϋπολογισμό, η οποία οδηγεί σε περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η πλήρης άρση των capital controls -που σε μεγάλο βαθμό είχαν ήδη αρθεί- είναι το τελικό βήμα σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές. Η άρση αυτή όπως και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού είναι αποτελέσματα της ανάταξης της οικονομίας της χώρας που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ όμως η ΝΔ βρίσκεται σε μια μεγάλη αντίφαση: από τη μια κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφή της οικονομίας και από την άλλη οικειοποιείται τα αποτελέσματα της πολιτικής του στην οικονομία για να θριαμβολογήσει.

Το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κλειδί για να τονωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αλλά και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Γι’ αυτό στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας διαπραγματευτήκαμε και χαμηλώσαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει προηγουμένως η ΝΔ.

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει μαζικοποίηση, διεύρυνση και οργανωτική ανάπτυξη. Η μαζικοποίηση για ένα αριστερό κόμμα είναι προϋπόθεση προκειμένου να εμβαθύνει τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Υπό αυτή την έννοια, κόμμα ανοιχτό δεν είναι μόνο αυτό που προσεγγίζει τους πολίτες για να επικοινωνήσει τις θέσεις του, αλλά είναι πρωτίστως αυτό που επιτρέπει στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπεί να το επηρεάσουν, που δεν έχει φοβικότητα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.