ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερουλάνος: Υποψήφιος υπό προϋποθέσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

13:07 - 08 Σεπ 2019 | Πολιτική
Γερουλάνος: Υποψήφιος υπό προϋποθέσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη παραχώρησε ο Παύλος Γερουλάνος και γνωστοποίησε πως θα είναι υποψήφιος, υπό προϋποθέσεις, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας, παράλληλα, δριμεία κριτική στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Αναλυτικά όσα είπε στο «Έθνος της Κυριακής»:

Κρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα πρώτα της βήματα, ποιον τίτλο θα βάζατε;

«Ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Τεχνοκρατική υπερδραστηριότητα, χωρίς κανείς να ρωτά «για πού το βάλαμε;». Και αυτό εξηγείται. Το μοντέλο διακυβέρνησης είναι δανεισμένο απέξω, δηλαδή μιμείται τις απόψεις της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας και δεν είναι σχεδιασμένο για τις ελληνικές προτεραιότητες. Ποιες είναι οι ελληνικές προτεραιότητες; Να χτίσουμε πάλι μια δυναμική και στιβαρή μεσαία τάξη. Δηλαδή να μιλήσουμε για την ποιότητα της Παιδείας και όχι μόνο για το άσυλο. Να μιλήσουμε για την αποκέντρωση της εξουσίας και όχι μόνο για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Να μιλήσουμε για το πώς θα απελευθερώσουμε τη δημιουργία και όχι μόνο για το πώς θα έρθουν επενδύσεις απέξω. Αυτήν την ατζέντα πρέπει να προωθήσει η Κεντροαριστερά.

Τι θα έκανε διαφορετικά μια σοσιαλιστική κυβέρνηση;

Πρώτη προτεραιότητα να βάλουμε πάλι τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο των πολιτικών μας, όπως ανέφερα παραπάνω. Πριν από δύο χρόνια γράψαμε την «Αναγέννηση», μια σύγχρονη σοσιαλιστική πρόταση για τις ανάγκες του ανθρώπου, βασισμένη στο διαχρονικό όραμα του ΠΑΣΟΚ. Πρώτη και βασική μας προτεραιότητα; Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από το βάρος του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Να δημιουργηθεί ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης στους ΟΤΑ, στα πανεπιστήμια, στα Επιμελητήρια, παντού, για να απελευθερωθεί η ελληνική δημιουργία και να δημιουργηθούν οι κοινωνικές δομές, ώστε να αισθανθεί κάθε Έλληνας και Ελληνίδα ασφαλής και να δημιουργήσει. Το είπα και το ξαναλέω: μην περιμένουμε να εμπιστευτούν οι ξένοι τη χώρα μας, αν πρώτα δεν εμπιστευτούμε εμείς, οι Έλληνες, το κράτος μας και να επενδύσουμε στη χώρα μας και στα παιδιά μας.

Στα εσωκομματικά σας τώρα: Θα θέσετε θέμα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ;

Ποιο ΚΙΝΑΛ; Το ΠΑΣΟΚ είναι το ζητούμενο. Η «κούρσα» σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή αφορά το ποιος, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Η κούρσα αυτή δεν έχει κριθεί – ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι προβληματικό, αλλά δεν είναι οριστικό. Και αυτό γιατί ο πυρήνας στην πολιτική είναι οι αρχές και οι αξίες, οι θέσεις και οι προτάσεις για τις ανάγκες του ανθρώπου. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς, λοιπόν, αυτές οι αρχές και οι αξίες παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και έχεις από τη μία ένα κόμμα που έχει αυτήν τη στιγμή τους ψηφοφόρους και από την άλλη ένα κόμμα που θεωρεί ότι έχει τις ιδέες και τις αξίες. Η «κούρσα», λοιπόν, αφορά το ποιος από τους δύο θα μπορέσει να συνθέσει αυτά τα δύο. Όσο το ΚΙΝΑΛ, όμως, απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ, πυροβολεί τα πόδια του και αυτοϋπονομεύεται. Δεν το καταλαβαίνουν;

«Ναι» στην «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ με τη διάλυση κατ’ αρχάς του ΚΙΔΗΣΟ, της Ανανεωτικής Αριστεράς και των διάφορων Κινήσεων;

Αυτό που ζητώ είναι δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Κανένα συνέδριο δεν αποφάσισε να καταργηθεί η δημοκρατική λειτουργία του, το καταστατικό του. Κανένα. Και από την άλλη να κουνάμε τα σημαιάκια του και να διοργανώνουμε επετείους. Μιλάμε για την απόλυτη απαξίωση. Τι άλλο να πω για να καταλάβουν ότι έτσι ανοίγουν τον δρόμο για πλήρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά;

Προτείνετε την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου;

Προτείνω ένα σοβαρό, δημοκρατικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα ανοίξει και θα κλείσει θέματα πολιτικών θέσεων και καταστατικού, ώστε να γίνουμε και πάλι ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό κόμμα με όραμα για τη χώρα. Αν γίνουν αυτά, καμία εκλογή ηγεσίας δεν χρειάζεται.

Θα συμφωνήσετε με πιθανή αναβολή του;

Για να γίνει ένα ουσιαστικό συνέδριο; Προφανώς. Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε συνέδρια χωρίς ουσία.

Εσείς θα θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το έχω ξαναπεί. Αν ανοίξει θέμα και δεν έχουν γίνει τα παραπάνω, ναι. Διότι σε αυτά πιστεύω και αυτά θα έκανα πράξη.

Η πολιτική της κυβέρνησης στα Εξάρχεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν ξεκινά από καταλήψεις με πρόσφυγες;

Μιλάμε κάθε μέρα με κατοίκους των Εξαρχείων, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι «κάτι γίνεται» μετά από χρόνια που δεν γινόταν τίποτα. Εγώ, όμως, λέω το εξής: Αν δεν τα βάλεις με το οργανωμένο έγκλημα στα Εξάρχεια, δεν κάνεις ουσιαστικά τίποτα. Αν δεν τα βάλεις με τις μαφίες που σήμερα κρατούν τους κατοίκους των Εξαρχείων σε ομηρεία, είναι σαν να τα κάνεις όλα για την τηλεόραση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει την ικανότητα. Η κυβέρνηση έχει τα κότσια;

Ποιες ρυθμίσεις πρέπει να έχει οπωσδήποτε ο νέος εκλογικός νόμος;

Συμφωνείτε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ; Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική αλλαγή που θα χτυπήσει το μαύρο πολιτικό χρήμα, θα αναβαθμίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα σε όλους μας να εκπροσωπούμαστε σε αυτό. Πιστεύω σε ένα εκλογικό μοντέλο κοντά στο γερμανικό. Κάτι τέτοιο είχε σχεδιαστεί το 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου από τον Γιάννη Ραγκούση, πλειάδα καθηγητών και τον αείμνηστο Δημήτρη Στεφάνου. Καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης, που συνεργάστηκε με τον τελευταίο, να επεξεργαστεί το σχέδιο και να το φέρει στη Βουλή.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: ποιος ή ποια;

Έλληνας ή Ελληνίδα με εξαιρετικές επαφές στο εξωτερικό και γνώση για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα τον ή τη χρειαστεί ο σημερινός πρωθυπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.