ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απουσίες από τις δηλώσεις Πρωθυπουργού «γράφουν» τουρισμός, ναυτιλία και βιομηχανία

08:23 - 10 Σεπ 2019 | Πολιτική
Απουσίες από τις δηλώσεις Πρωθυπουργού «γράφουν» τουρισμός, ναυτιλία και βιομηχανία
Η επικέντρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ζητήματα φορολογίας και ψηφιακής διακυβέρνησης κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ διαμορφώνει ένα θετικό υπόστρωμα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Περίπου 26 δράσεις ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τη διευκόλυνση του κλίματος για την επόμενη μέρα κάνοντας λόγο για μια Συμφωνία Δημιουργίας «που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά».

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε γενικά σε θέματα ανάπτυξης εσιτάζοντας στις ιδιωτικοποιήσεις απέφυγε να αναφερθεί σε κομβικούς τομείς της οικονομίας που μάλιστα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του ΑΕΠ. Ο λόγος για τον τουρισμό, τη ναυτιλία και βέβαια τη βιομηχανία με μια εξαίρεση στη φαρμακοβιομηχανία.

«Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και στο Αεροδρόμιο των Αθηνών. Για το τελευταίο, μάλιστα, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά, ήδη, ένα τολμηρό σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls» ανέφερε ο Πρωθυπουργός

Οι γκρίνιες

Παράγοντες μάλιστα της αγοράς στέκονται με προβληματισμό στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε ένα οραματικό πλαίσιο για τον τουρισμό και τη ναυτιλία που αποτελούν τις ναυαρχίδες της οικονομίας ενώ απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει μέτρα στήριξης της βιομηχανίας που μέσα σε όλα τα άλλα αντιμετωπίζει λόγω των αυξήσεων στη ΔΕΗ αυξημένο κόστος ενέργειας. Μάλιστα τονίζουν ότι πέρα από τις ειδικές αναφορές στο Ελληνικό, όπου το επικοινωνιακό ενδιαφέρον εστιάζεται στο καζίνο και την El Dorado Gold, όπου οι επενδύσεις της διχάζουν δεν έδωσε στίγμα για πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης σε τουρισμό και βιομηχανία που άλλωστε δίνουν και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στη χώρα αλλά και τις ποιοτικές δουλειές. Απλά εστίασε σε θέματα real estate και όχι σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης αναφερόμενοι στην απουσία ρητορικής στους προαναφερόμενους κλάδους της οικονομίας παραπέμπουν  σε προηγούμενες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά τις επισκέψεις του στα καθ  ύλην αρμόδια υπουργεία (π.χ στις ανακοινώσεις για 10ετή στρατηγική τουρισμού). Βέβαια πάντα η πρωθυπουργική παρουσία στη  ΔΕΘ έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, κι εκεί γίνονται οι βασικές ανακοινώσεις πτυχών της οικονομικής πολιτικής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:26 - 10 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.