ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Βασικός μοχλός προώθησης της Ελλάδας, η ισχύς της χώρας

12:35 - 12 Σεπ 2019 | Πολιτική
Δένδιας: Βασικός μοχλός προώθησης της Ελλάδας, η ισχύς της χώρας
«Η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία σε συνθήκες κρίσης, έχει πλέον κάνει την επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσέρχεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με σκοπό να ενημερώσει τα μέλη της για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής.

Η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται σε δύο κύκλους. Στον πρώτο, η ενημέρωση γίνεται με δημόσια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών έκανε την αρχική εισήγησή του και τοποθετήθηκαν ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Στον δεύτερο κύκλο, η συζήτηση θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την τήρηση πρακτικών.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέλη της Επιτροπής ότι «προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής στην εξωτερική πολιτική και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, το υπουργείο Εξωτερικών γίνεται ένα σύγχρονο, διαφορετικό υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μεγάλη προτεραιότητα, παράλληλα, με τη βελτίωση των υποδομών». «Η βελτίωση θα γίνει», όπως είπε, «και με αποτελεσματικότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα αφορά τόσο τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών όσο και τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό».

«Με βάση την πολιτική των μετρήσιμων στόχων στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ομογενών από τα προξενεία της Ελλάδας, επανεξετάζεται η διατήρηση ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό αλλά και η δημιουργία άλλων νέων Αρχών, για τις οποίες», όπως προϊδέασε ο υπουργός Εξωτερικών, «η κοινοβουλευτική επιτροπή θα ενημερωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου συζήτησης».

Ακόμη, σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, πέραν του παραδοσιακού ρόλου του στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, θα αποτελέσει φορέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου «δημιουργείται ένα τρίπτυχο, στο οποίο η πολιτική και οικονομική διπλωματία θα συνεπικουρούνται από την επικοινωνιακή διπλωματία, προσφέροντας νέα εργαλεία στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο υπουργός τόνισε ότι αυτός ο σχεδιασμός έχει στόχο να προσφέρει νέα εργαλεία στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εξωτερική εικόνα της χώρας, «καθιστώντας την μία χώρα ευρωπαϊκή, σύγχρονη, φιλόξενη, ανοιχτή στην καινοτομία, ανεκτική, εξωστρεφή και νεωτερική».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «βασικός μοχλός προώθησης των θέσεων της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι η ισχύς της χώρας» και υπογράμμισε πως «για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει άπειρους οικονομικούς πόρους, το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της χώρας μέσα από τους εξής στόχους:

- Αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς.

- Περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

- Ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους».

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «με τις ΗΠΑ φιλοδοξούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τον στρατηγικό μας διάλογο, επεκτείνοντάς τον σε όλες τις σφαίρες των κοινών ενδιαφερόντων μας. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο διμερώς αλλά και στην αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων. Με τη Βρετανία εργαζόμαστε για την, όσο γίνεται, καλύτερη προετοιμασία μας στη μετά Brexit εποχή. Αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα, σεβόμενοι βέβαια τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες τους».

- Καλλιεργούνται δεσμοί με χώρες που «μέχρι τώρα ίσως δεν έχουμε δώσει την κατάλληλη σημασία». Έμφαση θα δοθεί, σε αυτό το πλαίσιο, σε ευρείες συνεργασίες σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

- Θα αξιοποιηθούν όλα τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που δίνει η θέση της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σειρά συγκεκριμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή.

- Εμβαθύνονται οι σχέσεις της Ελλάδας με το δυναμικό που αντιπροσωπεύει ο απόδημος ελληνισμός, δεδομένου ότι οι απόδημοι αλλά και οι οργανώσεις αποδήμων είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.