ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Η χώρα έχει ισχυρότατη αντιπολίτευση - Οι τέσσερις προτεραιότητες

21:08 - 14 Σεπ 2019 | Πολιτική
Τσίπρας: Η χώρα έχει ισχυρότατη αντιπολίτευση - Οι τέσσερις προτεραιότητες
«Είμαστε εδώ μόλις δύο μήνες μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, αλλά και μετά από τεσσεράμισι χρόνια μάχης για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, για να κρατήσουμε τη κοινωνία όρθια», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην 84η ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε, μεταξύ άλλων, για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρή αντιπολίτευση», για τα λάθη της κυβέρνησής του, για την οικονομία και τα εργασιακά αλλά και για τις προτεραιότητες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας μια αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τόνισε ότι στόχος ήταν «να σταματήσουμε την πορεία καταστροφής, να βγάλουμε την Ελλάδα από την μνημονιακή συνθήκη και να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή. Και οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν. Γνωρίζουν πού και πώς ζούσαν το 2015 και γνωρίζουν πού και πώς ζουν σήμερα». «Δεν λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Όμως η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει», συμπλήρωσε.

Για τις εξαγγελίες της προηγούμενης ΔΕΘ

Ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει στην περασμένη Έκθεση Θεσσαλονίκης:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες από το 20 στο 13,3%.

-Επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών.

-Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%.

-7000 επιπλέον προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και για την Ειδική Αγωγή.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και κατάργηση του υποκατώτου μισθού.

Θύμισε ότι «τον Μάιο του 2019 εξαγγείλαμε, ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε μια δεύτερη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης και ενίσχυσης»:

-Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

-Την σταδιακή αποκατάσταση της μόνιμης 13ης σύνταξης με αρχική δαπάνη τα 800 εκ. ευρώ.

-Τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

-Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%. Μείωση που η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να εξανεμίσει με την αύξηση των τιμολογίων μετά από 5 ολόκληρα χρόνια.

-Αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24 στο 13%.

Τα λάθη

«Φυσικά κάναμε λάθη», παραδέχτηκε και αναφέρθηκε σε τρία θέματα:

«Πρώτον, νομίζω, ότι κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά σε ότι αφορά την λήψη αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης. Ειδικά η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε. Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο, ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Eurostat για το 2018, τον Απρίλιο, αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών τον ίδιο μήνα. Ίσως, λοιπόν, εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα».

«Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Και εκεί νομίζω ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας».

«Το τρίτο σημείο αφορά η μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε σωστά τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες. Και το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική».

Ισχυρότατη αντιπολίτευση

«Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ με το ένα τρίτο των Ελλήνων, να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη. Από την οποία βγήκαμε μεν ηττημένοι αλλά και ισχυροί», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο».

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ακούσετε, τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση μια ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Δεν πρόκειται και να αφήσουμε να συμβούν πράγματα που θα ακυρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις».

Υποστήριξε ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική αλλά «υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, υπάρχουν αντιφάσεις και κίνδυνοι. Υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και υπάρχουν ακόμη και εγγενείς αδυναμίες που αφορούν το παραγωγικό μοντέλο και κατεστημένες συνήθειες και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν».

Θύμισε ότι «η Ευρώπη φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μια νέα υφεσιακή περίοδο και αυτό αναμφίβολα θα προκαλέσει δυσκολίες και στην Ελλάδα». Εκτίμησε δε ότι αυτή η διαρκής παλινδρόμηση, αυτός ο φαύλος κύκλος αναιμικής ανάπτυξης, ύφεσης, κρίσης είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου που παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο αποτυγχάνει.

«Είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που διαρκώς διευρύνει τις ανισότητες, που αποφεύγει το δημοκρατικό έλεγχο, που απαξιώνει τη διαφάνεια στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, που χλευάζει την κοινωνική συμμετοχή και τη δημόσια λογοδοσία. Είναι το μοντέλο που ευθύνεται για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, για την επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ένα μοντέλο που τρέφει την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στη Ευρώπη», είπε. «Η νέα κυβέρνηση δηλώνει φανατική υποστηρικτής αυτού του αποτυχημένου μοντέλου. Στην πιο επαρχιώτικη εκδοχή του, φυσικά», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «το δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, μας επιβεβαιώνει».

Σημείωσε ότι σε επίπεδο θεσμών:

- «Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγάρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους».

- «Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κ. Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο. Σπεύδουν να τοποθετήσουν μυστικούς και αδιαφανείς συνδέσμους της ΕΥΠ, σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς. «Αλήθεια από ποιόν κινδυνεύει η εθνική μας ασφάλεια στα υπουργεία και στους Δημόσιους Οργανισμούς;».

- «Ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

- «Με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπου αρνήθηκαν τη πρότασή μας για συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Και μετά τις εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αποφάσισαν να επαναλάβουν την διαδικασία προεπιλογής και επιλογής, επιλέγοντας νέα ηγεσία».

- «Αφού η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν την πολιτική τυμβωρυχία μετά την τραγωδία στο Μάτι, αφού ζήτησαν την παραίτηση του τότε αρχηγού της αστυνομίας για παραλείψεις και λάθη στην διαχείριση της πυρκαγιάς και αφού έκαναν αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες και τους νεκρούς τελικά διόρισαν σε καίρια θέση ευθύνης γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον άνθρωπο που είχε τη βασική επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι, τον τότε αρχηγό της αστυνομίας κ. Τσουβάλα, του οποίου την παραίτηση είχα ζητήσει εγώ».

Οικονομία και φορολογία

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για λεονταρισμούς της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς, ενώ «είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 2022, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων, δεν το έκανε».

Όπως είπε, τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, και αντ' αυτού η κυβένηση επέλεξε την επικοινωνία από την ουσία, δίνοντας «λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου».

«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα» συνέχισε.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για το 2020, είναι εδώ ενδεικτικό υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5.000 ευρώ.

«Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου. Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση». «Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η κυβέρνησή του είχε προγραμματίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και την μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%. Υποστήριξε, ακόμα, ότι το ίδιο έγινε με τον ΕΝΦΙΑ.

Επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις

«Επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «ο λόγος ήταν να δικαιολογήσουν τη προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες».

Για το Ελληνικό σημείωσε ότι «μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τέσσερις φορές: την πρώτη εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες, σε 45 μέρες θα μπουν μπουλντόζες, στα τέλη του 2019 θα μπουν μπουλντόζες, στις αρχές του 2020 θα μπουν μπουλντόζες. Σήμερα νίπτουν τας χείρας τους. Μας λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των εργασιών αλλά του επενδυτή. Και για να τον βοηθήσουν, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development, ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες».

Και συνέχισε «την ίδια στιγμή δίνουν και ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία. Αποφασίζουν τη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου. Δηλαδή χωρίς να ζητάνε, όπως εμείς, ταυτόχρονη πώληση και από τον όμιλο Λάτση, που θα έδινε premium μετοχές και υψηλή τιμή στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου».

«Ασυδοσία στην αγορά εργασίας»

«Στο πεδίο της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μέσα σε μόλις 60 μόλις μέρες, έχουν καταφέρει να καταργήσουν πραξικοπηματικά:

- Τον βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε τέλος στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,

- Προανήγγειλαν και την κατάργηση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Έναν νόμο χάρη στον οποίο μέσα σε μία μόνο χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας, οι οποίες στο παρελθόν ούτε δηλώνονταν, ούτε φυσικά και πληρώνονταν στους εργαζόμενους.

- Με ένα νομοσχέδιο κυριολεκτικά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν: την ουσιαστική κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση, την κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται».

«Οι εργαζόμενοι πλέον θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους», τόνισε.

Εξωτερική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υποκρισία σε ότι αφορά το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών «Όταν προεκλογικά επένδυε με κάθε τρόπο στα ψεύδη, την πατριδοκαπηλία, την κάλυψη εθνικιστικών επιθέσεων, ενάντια σε μια «προδοτική» όπως την ονόμαζε συμφωνία, για την οποία τώρα μετεκλογικά δεν βρίσκει λέξη να πει, παρά μόνο φυσικά ότι θα την εφαρμόσει και θα την τιμήσει».

«Υποκριτές, διπλοπρόσωποι αλλά και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα», σημείωσε και τόνισε ότι «Δεν είπε λέξη στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης για τις 3μερείς, 4μερείς συνεργασίες, που άνθισαν χάρη στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είπε λέξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως οικονομικής και πολιτισμικής πρωτεύουσας στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή βαλκανική γειτονιά. Δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έγινε δεκτή τόσο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια «Berlin Process”, όσο και στην Κινεζική αναπτυξιακή Πρωτοβουλία "17+1"».

«Στην εξωτερική πολική της χώρας επιστρέφουμε από ότι φαίνεται στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής. Που ανεξάρτητα από το αν οφείλεται στις εσωκομματικές διαφορές ή στην ενοχή του κ.Μητσοτάκη για τη στάση του στο ονοματολογικό, είναι μια στάση που κοστίζει στη χώρα ακριβά», συμπλήρωσε.

Οι τέσσερις προτεραιότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Συνοψίζοντας τις τέσσερις προτεραιότητες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα παρακάτω:

  • «Προτεραιότητα πρώτη: Η δίκαιη ανάπτυξη.
  • Προτεραιότητα δεύτερη: Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.
  • Προτεραιότητα τρίτη: Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης.
  • Προτεραιότητα τέταρτη: Η Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 15 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.