ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρβιτσιώτης: Χρειάζεται η δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης

15:29 - 18 Σεπ 2019 | Πολιτική
Βαρβιτσιώτης: Χρειάζεται η δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης
Την ανάγκη δημιουργίας μίας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «L’opinion», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα για την Ευρώπη» ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει πιο ενεργά στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμη να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο ενεργό και δυναμικό, με όρεξη για μία νέα Ελλάδα και μία νέα Ευρώπη. Μια Ευρώπη που, κι εκείνη επίσης, μετά από διαδοχικές κρίσεις, έλαβε το ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων μας, ότι θέλουν μια Ένωση πιο αποτελεσματική και ισχυρή, πιο ασφαλή και πιο κοινωνικά δίκαιη.

Όπως υποστηρίζει «για να πετύχουμε, όμως, αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση νέες, ρηξικέλευθες πολιτικές». «Ως πρωταρχικό πυλώνα πολιτικής θέτουμε την σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. H ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε ως το 2030, πλήρως αυτόνομη ενεργειακά χάρη στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, να εξάγει φθηνό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της», τονίζει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη «αναδεικνύουμε ένθερμα τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τον περιορισμό της διαφυγής ταλέντων από την ΕΕ, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα. Είναι αναγκαίο καταστήσουμε την ΕΕ παγκόσμιο πόλο έλξης για τα καλύτερα ταλέντα μας, που σήμερα έχουν εκπατρισθεί».

«Επιπλέον, απέναντι στην πρόκληση της ασφάλειας, η ενίσχυση των τομέων μετανάστευσης, ασύλου, εσωτερικής ασφάλειας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ένωσης. Η FRONTEX θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες, ενώ όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια», σημειώνει.

Σχετικά με τον αμυντικό τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως πρέπει να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα. «Κατ’ αρχάς, το πρόσθετο επιχειρησιακό κόστος που βαραίνει χώρες που διαθέτουν ίδιες δυνάμεις θα πρέπει να το επιμερίζονται όλα τα κράτη μέλη αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, ώστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητές μας, όπως τα Battlegroups. Θα πρέπει επίσης να αρχίσει η διαδικασία για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων ανάπτυξης οπλικών συστημάτων της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πραγματικά κοινής στρατιωτικής δύναμης. Η δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας που θα υποστηρίζει τον αρμόδιο Επίτροπο θα επιτρέψει ομοίως στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επικεντρωθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο «για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι αναγκαίο να ολοκληρώσουμε εντός του έτους τη διαπραγμάτευση για ένα ισχυρό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς».

«Το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της ελληνικής Επανάστασης, που, όπως και η ελληνική αντίσταση στο ναζισμό, ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση. Ήταν το πρώτο πλήγμα στο οπισθοδρομικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα μετά τη Γαλλική Επανάσταση και η έμπνευση για πανευρωπαϊκά κινήματα ανεξαρτησίας. Θα άρμοζε, λοιπόν, το 2021 να γιορτάσουμε την απαρχή μιας νέας Ελλάδας και μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι στο χέρι μας», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 18 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.