ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών

14:55 - 19 Σεπ 2019 | Πολιτική
Γεωργιάδης: Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών
Στο θέμα των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ζήτημα και αναμένεται πρωτοβουλία από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης για να ρυθμιστεί αυτό το «γκρίζο» σημείο που δυστυχώς από το 2009 και μέχρι σήμερα δεν έχει ρυθμιστεί.

Το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης ήταν σχετικό με τις καταχρηστικές πρακτικές δικηγορικών γραφείων και δικηγορικών εταιρειών που εμπλέκονται στις προσπάθειες είσπραξης οφειλών δανειοληπτών.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε:

«To θέμα το οποίο θέτετε, που αφορά πράγματι την καθημερινότητα των πολιτών, είναι σημαντικό θέμα και καλώς το θέτετε και μπορώ να πω ότι η τοποθέτησή σας σάς τιμά υπό την έννοια ότι πράγματι δεν είναι καινοφανής. Είχατε ασχοληθεί με αυτό το θέμα και κατά την περίοδο που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα καλώς γνωρίζετε πως υπάρχει μια νομική γκρίζα ζώνη. Ποια είναι η νομική γκρίζα ζώνη για να το καταλάβει ο κόσμος; Ο νόμος του 2009, που αφορά στις εισπρακτικές εταιρείες δεν έχει ως πεδίο εφαρμογής τους δικηγόρους.

Πώς το ξέρουμε αυτό; Το 2012 ετέθη ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατόπιν –τότε- καταγγελιών πολιτών για την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων και τη μετατροπή τους σε εισπρακτικές εταιρείες. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ομόφωνη γνωμοδότησή του κατέληξε ότι οι δικηγόροι και τα δικηγορικά γραφεία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ασκήσεως του ν. 3758/2009.

Οφείλω, δε, να σας πω ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί και να παρέμβει, διότι, όπως καλώς γνωρίζετε, το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δικηγόροι καθορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και όχι από τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατ’ αποκλειστικότητα και συνταγματικά. Άρα, για να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στα θέματα που θίξατε, ειδικά για τους δικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες, ο αρμόδιος Υπουργός είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Οφείλω να σας πω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί όλα όσα αναφέρετε είναι πραγματικά περιστατικά. Συμβαίνουν, εγώ θα σας πω ότι συμβαίνουν και καταχρηστικά, ταλαιπωρούν και κόσμο, ο οποίος πράγματι δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά δεν έχει να πληρώσει. Ασφαλώς πλέον ως Κυβέρνηση, όχι ως Υπουργός Ανάπτυξης, σας λέω ότι μας απασχολεί και αναμένεται τέτοιου είδους πρωτοβουλία από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης για να ρυθμιστεί αυτό το γκρίζο σημείο που δυστυχώς από το 2009 και από το 2012 μέχρι σήμερα -2019- δεν έχει ρυθμιστεί. Δεν ρυθμίστηκε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου κακώς. Άρα, να αναμένετε σχετική πρωτοβουλία που θα βάζει κανόνες και ως προς τις δικηγορικές εταιρείες και τους δικηγόρους στο κομμάτι της προσπάθειας εισπράξεων των χρεών των δανειοληπτών».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 19 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.