ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης για Τραμπ, Ερντογάν και... κυνήγι επενδυτών

10:22 - 22 Σεπ 2019 | Πολιτική
Στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης για Τραμπ, Ερντογάν και... κυνήγι επενδυτών
Έχοντας στην ατζέντα του σημειωμένες μία σειρά από κρίσιμες συναντήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει την Κυριακή για τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν οι προγραμματισμένες επαφές του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, τους στόχους και τις προσδοκίες του, που ασφαλώς δεν περιορίζονται σε πολιτικά ζητήματα, αλλά αφορούν και τα οικονομικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της επενδυτικής προοπτικής της Ελλάδας.

Η πρώτη χρονικά συνάντηση είναι αυτή με τον Ντόναλντ Τραμπ και έχει διπλό στόχο: Να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στη διαμάχη με την Τουρκία και την παραβατικότητά της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και να στρώσει το έδαφος για την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει επίσης ξεχωριστή σημασία και το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα παραθέσει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη παρουσία επενδυτών από τις ΗΠΑ.

Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg. Θα αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Ακολουθεί ο Ερντογάν

Ελπίζοντας πως θα έχει πρώτα λάβει θετικά μηνύματα από την αμερικανική πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει την Τετάρτη τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας ασφαλώς πως ο τελευταίος ενδεχομένως να επιμείνει στις προκλητικές του δηλώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιδιώξει ωστόσο να δει διάθεση επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε θα εκφράσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τις διεθνείς συμφωνίες, ενώ θα επισημάνει και την πλήρη ταύτιση της Ελλάδας με τις κυπριακές θέσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν τη χώρα μας.

Η συζήτηση με τον Ερντογάν πάντως δεν θα περιοριστεί στις παράνομες τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Θα γίνει συζήτηση και για το προσφυγικό, για το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης  θα εξηγήσει στον κ. Ερντογάν πως «η Τουρκία δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τετ α τετ και με Ζάεφ, Ράμα

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμα με τους ομολόγους της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, αντίστοιχα. Ειδικά για το ραντεβού με τον κ. Ζάεφ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι «οι διαφωνίες του κ. Μητσοτάκη με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστές στον κ. Ζάεφ και θα τις επαναλάβει. Είναι γνωστό ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς, αλλά θα η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της. Και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους». Άλλωστε πρόκειται για δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εντάσσονται στη διεύρυνση της ΕΕ και η Ελλάδα διαθέτει το δικαίωμα του βέτο αν κρίνει ότι δεν πληρούν κάποια από τα απαιτούμενα κριτήρια ή δεν τηρούν στάση καλής γειτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας και θα μιλήσει σε εκδήλωση όπου θα αναπτύξει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει ως εξής:

-Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.