ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Να ακουστεί η φωνή της ομογένειας

18:55 - 22 Σεπ 2019 | Πολιτική
Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Να ακουστεί η φωνή της ομογένειας
Την ανάγκη να ακούσουν όλοι οι βουλευτές και όλα τα κόμματα τη φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού που ζητούν να ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, επισημαίνει με δηλώσεις του, από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπo Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Οι επαφές του κ. Θεοδωρικάκου με ομογενειακές οργανώσεις γίνονται εν όψει του νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, από κοινού με τον υφυπουργό εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, είχε συναντήσεις και αναλυτικές συζητήσεις με εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων της Ομογένειας, της Εκκλησίας, επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων των ΗΠΑ.

Μετά τις συναντήσεις ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε:

«Τις τελευταίες τρεις μέρες βρέθηκα στη Νέα Υόρκη. Είχα την τιμή να συναντηθώ με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο και να του ευχηθώ καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο που επιτελεί για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Συναντήθηκα με εκπροσώπους πολλών επαγγελματικών οργανώσεων και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Αμερικής και είχα πολλές ξεχωριστές συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής ομογένειας, με τη συνδρομή και του υφυπουργού εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Ένιωσα από πρώτο χέρι την αγάπη τους για την πατρίδα, τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του τόπου μας. Συζητήσαμε τις βασικές σκέψεις που υπάρχουν για τον τρόπο συμμετοχής τους στις εκλογές και άκουσα με πολλή προσοχή τις προτάσεις τους.

Αντιμετωπίζουν με ανυπομονησία την απόφαση να τους διευκολύνει το ελληνικό κράτος, να ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο που κατοικούν. Περιμένουν με μεγάλη χαρά και προσδοκία τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα φτάσει στη Νέα Υόρκη και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ας ακούσουμε τη φωνή τους όλοι οι βουλευτές και όλα τα κόμματα. Ας κάνουμε πράξη αυτό που συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, υπερψηφίζοντας όλοι μαζί τη δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού».

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι ομογενείς της Νέας Υόρκης εξέφρασαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διευκολυνθούν οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών τους ενημέρωσε ότι επιδίωξή του είναι εντός του Οκτωβρίου να παραδώσει στον πρωθυπουργό σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, το οποίο θα στηρίζεται στη χρήση της επιστολικής ψήφου, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Οι Ομογενείς προσδοκούν τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από όλο το πολιτικό σύστημα. Θεωρούν δε, ότι η διευκόλυνση είναι πολύ σημαντική αφού το κόστος μετάβασης στην Ελλάδα είναι μεγάλο και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για όσους δεν έχουν οικονομική άνεση είναι πολύ δύσκολη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.