ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Αποφύγαμε την χρεοκοπία - Η προσπάθεια συνεχίζεται

19:56 - 24 Σεπ 2019 | Πολιτική
Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Αποφύγαμε την χρεοκοπία - Η προσπάθεια συνεχίζεται
«Από τις 7 Ιουλίου εργαζόμαστε για να αποφύγουμε την χρεοκοπία της χώρας, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται για να εξυγιάνουμε και να αναπτύξουμε τον μεγαλύτερο πυλώνα της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, με φόντο την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε καταγράφει ζημιές ύψους 274,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 518 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος ενώ διαπιστώνεται σημαντική επιβάρυνση των EBITDA.

Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση του πρωθυπουργού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός ισχύουν απόλυτα.

«Θα εξειδικευτούν τα μέτρα στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια (ΕΣΕΚ) αλλά και σε επίπεδο ΔΕΗ». Τόνισε πάντως ότι παράλληλα θα συνεχιστούν οι επαφές σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη ώστε η αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα να γίνει σοβαρά και υπεύθυνα. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις περιοχές που σήμερα ζουν με τον λιγνίτη. «Όταν μιλάμε για απολιγνιτοποίηση δεν περιοριζόμαστε μόνο στην ΔΕΗ αλλά και στις συνέπειες που θα έχουν οι περιφέρειες με ολοκληρωμένο πλαίσιο για μια δίκαιη μετάβαση και με χρηματοδότηση από την ΕΕ».

«Αποφύγαμε μια σοβαρή κρίση για την ΔΕΗ εάν έβγαινε αρνητική η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή καθώς θα λαμβάναμε επώδυνα μέτρα όπως η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, το κοκκίνισμα των δανείων», τόνισε μεταξύ άλλων. Όπως σημείωσε η ανάταξη της ΔΕΗ γίνεται με δίκαιο τρόπο καθώς θα την πληρώσουν εκτός από τους καταναλωτές, οι εργαζόμενοι αλλά και οι προμηθευτές ενέργειας με την διακοπή των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις αποκάλυψε τον άξονα των 5 νέων μέτρων που θα υιοθετήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την οριστική εξυγίανσή της. Αυτά είναι:

  • • Απολιγνιτοποίηση: όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης με τα λεφτά που πληρώνει η ΔΕΗ για τις παλιές λιγνιτικές εάν οι μονάδες έκλειναν και οι εργαζόμενοι συνέχισαν να πληρώνονται κανονικά θα στοίχιζαν λιγότερο
  • • Μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ: η μορφή και ο τρόπος θα εξειδικευτούν από τον σύμβουλο που θα προσληφθεί
  • • Νομοθετική παρέμβαση τον Οκτώβριο ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το στενό κορσέ των διαδικασιών του δημοσίου που δεν της επιτρέπουν να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στην αγορά
  • • Καινούριο business plan για τη ΔΕΗ προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση
  • • Άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.