ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα «αντασφάλισης» ζητούν οι θεσμοί για το πακέτο παροχών 2020

22:25 - 24 Σεπ 2019 | Πολιτική
Μέτρα «αντασφάλισης» ζητούν οι θεσμοί για το πακέτο παροχών 2020
Στη βάσανο των υπολογισμών έχει μπει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλειδώσει» την συμπερίληψη των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στο νέο προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί (το προσχέδιο) στις 7/10.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή μετά τις σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς τρία είναι τα πεδία όπου εστιάζεται η προσοχή των συμμετεχόντων. Πρώτο είναι το θέμα της ποσοτικοποίησης των δημοσιονομικών επιδόσεων (120 δόσεις, απόδοση ΦΠΑ κ.λπ.), δεύτερο είναι το θέμα  των εξαγγελιών της ΔΕΘ και τελευταίο το πακέτο με εφεδρικά μέτρα αύξησης των εσόδων στην περίπτωση δυνητικού δημοσιονομικού κενού. Τα μέτρα αυτά «αντασφάλισης» όπως αναφέρεται δεν συμπεριλαμβάνουν αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών, αλλά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Εάν για παράδειγμα ο ΦΠΑ συνεχίσει τη σημερινή θετική πορεία του, είναι ένα πρόσθετο δεδομένο, το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή» ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (που συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ) θα έχει μικρότερο κόστος λόγω ευνοϊκών δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.

Πάντως όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να περιληφθούν στον νέο προϋπολογισμό σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά το πέρας της σημερινής συζήτησης με τους θεσμούς αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Πάντως για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όλες τις πλευρές φαίνεται να συμφωνούν για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος  ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ο εν λόγω αξιωματούχος επισημαίνει επίσης πως ουδείς έθεσε θέμα αφορολόγητου και συντάξεων, οι μειώσεις των οποίων είχαν ακυρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πέραν της ποσοτικοποίησης των εξαγγελιών η συζήτηση επικεντρώθηκε σήμερα με τους θεσμούς στις εγγυήσεις που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, στην πρωτοβάθμια υγεία (claw back, προϋπολογισμός υγείας), στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά που συμπεριελήφθησαν στο πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στις άλλες πρωτοβουλίες έως το τέλος του έτους (π.χ. απονομή συντάξεων, «λευκό μητρώο» επιχειρήσεων, μείωση εισφορών), στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, στο ιδιωτικό χρέος και στο σχήμα «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα των επαφών, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αποτελέσματα της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια  αλλά και στην ψηφιακή πολιτική. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν και οι παράλληλες επαφές με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που συντάσσει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.