ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και μεταναστευτικού

09:28 - 25 Σεπ 2019 | Πολιτική
Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και μεταναστευτικού
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Τετάρτη. Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 09:45 τοπική ώρα Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την πρώτη επαφή των δύο ανδρών από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Αν και η συνάντηση είναι αναγνωριστική, γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποζητά πράξεις για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στις 11:00 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV.

Αμέσως μετά, θα παρευρεθεί σε γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.