ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

11:51 - 26 Σεπ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό
Συνέντευξη στην Washington Post παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για τον σχεδιασμό του στην οικονομία, το προσφυγικό και τις σχέσεις με ΗΠΑ και Τουρκία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να προοριζόταν για ηγέτης, όπως ένας Κένεντι ή ένας Μπους. Ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Και ο ανηψιός του είναι δήμαρχος της Αθήνας». Με τη φράση αυτή η δημοσιογράφος της Washington Post, Λάλι Γούεμαουθ, ανοίγει τη συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, στην οποία ο ίδιος ωστόσο υπογραμμίζει ότι αν και προέρχεται από πολιτική οικογένεια δεν είναι ο «συνηθισμένος πολιτικός». 

«Αν και προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, θεωρώ εαυτόν ελαφρώς μη τυπικό πολιτικό» απαντά ο κ. Μητσοτάκης στο αρχικό σχόλιο της δημοσιογράφου. Θυμίζει πως εργάστηκε αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πριν περάσει στον πολιτικό στίβο, ενώ σημειώνει πως εάν και οι πολιτικές ρίζες της οικογένειάς του ήταν μεγάλο πλεονέκτημα αρχικά, μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος το 2009 και την αντίδραση κατά του κατεστημένου και της ελίτ «όλες οι πολιτικές οικογένειες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα». 

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι είναι ευτυχής που η Ελλάδα έχει σήμερα μία «μετριοπαθή, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, μη λαϊκιστική» κυβέρνηση υπέρ της Δύσης, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικές. «Είναι ενδιαφέρον που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε ως αριστερός ριζοσπάστης και διαδήλωνε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κατέληξε τόσο στενός φίλος των ΗΠΑ. Αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι καλό» λέει χαρακτηριστικά για τον προκάτοχό του, ενώ κληθείς να απαντήσει ποια είναι η γνώμη του για τον Ντόναλντ Τραμπ, απαντά: «Πιστεύω πολύ στη διατλαντική σχέση. Πρέπει να συνεργάζομαι με οποιονδήποτε βρίσκεται στο Λευκό Οίκο». 

Προτεραιότητες

Ερωτηθείς για τους βασικούς στόχους του, τονίζει πως «στο Νο 1 βρίσκεται η οικονομία. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την κρίση» και προσθέτει: «Στόχος μου είναι να αναδείξω την Ελλάδα στο success story της Ευρωζώνης». 

Σχέδια για τη φορολογία 

Σημειώνει πως σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει ένα δυσμενές μακροικονομικό περιβάλλον, αλλά εκφράζει την πεποίθηση πως με το κατάλληλο μείγμα πολιτικής μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αναφερόμενος δε στον τραπεζικό τομέα σημειώνει πως προχωρά η προσπάθεια για μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνει τα σχέδια για φοροελαφρύνσεις και ειδικά για μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 24% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 10%, ενώ σημειώνει πως για να διευρύνει κανείς τη φορολογική βάση, πρέπει να πολεμήσει την φοροδιαφυγή. Ένας τρόπος ενθάρρυνσης για συμμόρφωση, όπως εξηγεί, είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Προσφυγικό

Επί τάπητος τίθεται επίσης το προσφυγικό και ο ρόλος της Τουρκίας. «Εάν θέλει να έχει μία ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ήπειρο» τονίζει αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προσθέτει ότι η Τουρκία έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη. «Έχει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ένα παιχνίδι απειλών» σχολιάζει. Υπογραμμίζει επίσης πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει το βάρος να μοιραστεί δίκαια. 

Όσον αφορά στα τουρκικά σχέδια για μία «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία, παρατηρεί πως στόχος των Τούρκων είναι να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά «είναι εξαιρετικά απίθανο οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη να συμφωνήσουν σε αυτό». 

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τις πτήσεις των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης» αναφέρει, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας» σημειώνει. 

Ο απώτερος στόχος

Ερωτηθείς, τέλος, για το τι θα ήθελε να λένε οι πολίτες στο τέλος της κυβερνητικής θητείας σε τέσσερα χρόνια απαντά: «Ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που κληρονόμησα».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 26 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.