ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος: Δεν έθεσε τα βασικά ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

12:00 - 26 Σεπ 2019 | Πολιτική
Κατρούγκαλος: Δεν έθεσε τα βασικά ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
Ακόμη και οι κυβερνητικές διαρροές για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δείχνουν ότι «δεν τέθηκε καθόλου ζήτημα τουρκικών παραβιάσεων, ούτε της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) ούτε στο Αιγαίο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ για αυτά που τέθηκαν, όπως η επίλυση του Κυπριακού και οι προσφυγικές ροές, «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται σε διαρκή ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική -και μάλιστα, να πέφτει η ίδια σε λάθη για τα οποία κατηγορούσε την δική μας κυβέρνηση ότι είχε υποπέσει, όταν προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανούς τους διαύλους επικοινωνίας».

«Εμείς και προετοιμασία είχαμε κάνει και πολύ καλά κάναμε και κρατάγαμε τους διαύλους ανοιχτούς», συνέχισε, όπως με τις συναντήσεις Τσίπρα-Ερντογάν, «γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε κατ’ αρχάς θετικό ότι έγινε η συνάντηση (Μητσοτάκη-Ερντογάν), δεν πρόκειται να ασκήσουμε την δημαγωγική κριτική που ασκούσε σε βάρος μας η ΝΔ … Δεν γίνεται όμως να μην μπαίνουν στο τραπέζι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, η κλιμάκωση της έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι ο σεβασμός και η τήρηση των διεθνών συνθηκών «είναι η βάση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία … δεν έχω αμφιβολία ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ θα σεβαστεί αυτό το γενικό πλαίσιο … αλλά το ζήτημα είναι εάν θα έχει την ενεργή πολιτική που εμείς επιδείξαμε, ώστε να διαμορφωθούν -σε θετική ατζέντα, όχι εναντίον κάποιας χώρας, ούτε της Τουρκίας- αυτές οι συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο με άξονα το ενεργειακό και στην πραγματικότητα οδήγησαν στην απομόνωση της Τουρκίας», αναρωτήθηκε.

Η δύναμη που προβάλλει ο Ερντογάν, εκτίμησε, «δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε αμφισβήτηση των συμπερασμάτων και πορισμάτων του Διεθνούς Δικαίου για τα δικαιώματα στις ΑΟΖ, ακριβώς γιατί ούτε μία χώρα ή διεθνής δύναμη δεν συμφωνεί με την Τουρκία. Γι’ αυτό ΕΕ και ΗΠΑ πρόκειται να εφαρμόσουν από κοινού κυρώσεις κατά των συγκεκριμένων αυτών πρακτικών».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 26 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.