ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση:Σχέδιο δύο μηνών για τη Μόρια-Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

15:10 - 30 Σεπ 2019 | Πολιτική
Κυβέρνηση:Σχέδιο δύο μηνών για τη Μόρια-Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η διαχείριση του προσφυγικού, μετά την τραγωδία με μία τουλάχιστον νεκρή γυναίκα (σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας) και δεκάδες τραυματίες στη Μόρια, κυριάρχησε στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το υπουργικό συμβούλιο διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει σειρά δράσεων προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση στη Μόρια, θέτοντας χρονοδιάγραμμα δύο μηνών.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων για να αποσυμφορηθούν τα νησιά αλλά και να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλυτική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην Μόρια και τον τρόπο διαχείρισης τους από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλης Κικίλια.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται πως με τις κινήσεις που θα γίνουν η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας, θα έχει αποσυμφορηθεί σε διάστημα δύο μηνών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, αλλά και τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα τρέξουν δύο προγράμματα που θα αφορούν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, το ένα πρόγραμμα θα αφορά 40.000 άτομα ευάλωτων ομάδων με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ενώ το δεύτερο θα αφορά 16.000 άτομα που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και δομές σε όλη τη χώρα.

«Αλλάζουμε το άσυλο. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εξετάζουμε  γρήγορα τα αιτήματα,  δικαιωνουμε τους δικαιούχους και επιστρέφουμε τους μη δικαιούχους.  Δεν στοιβάζουμε», είναι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου για το άσυλο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα πιο σαφή κριτήρια για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα,  θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Μόρια αυτη τη στιγμή μη βιώσιμη, επενδύοντας πολλά για τη βελτίωση των συνθηκών στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το άσυλο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και πιο συγκεκριμένων κριτηρίων για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  • Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
  • Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
  • Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
  • Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:09 - 30 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.