ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κικίλιας: Στην τιμή του μέσου όρου της ΕΕ τα γενόσημα

10:12 - 02 Οκτ 2019 | Πολιτική
Κικίλιας: Στην τιμή του μέσου όρου της ΕΕ τα γενόσημα
Έμφαση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων δομικού χαρακτήρα ως εχέγγυο βιωσιμότητας του ΕΣΥ έδωσε μιλώντας στο συνέδριο υγείας της Ναυτεμπορικής χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να εκλείψει η τριτοκοσμική πολιτική αντίληψη ότι το μοναδικό πράγμα που συγκράτησε τα οικονομικά της υγείας ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το clawback. Την άλλη εβδομάδα φέρνουμε στη Βουλή μέτρα για διαρθρωτική αντιμετώπιση του θέματος».

Όπως ανέφερε, προωθείται η αναδιάρθρωση της επιτροπής HTA, η αναδιάρθρωση και ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ο έλεγχος με ειδικά φίλτρα της ποσότητας των φαρμάκων τα οποία διακινούνται στα νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μειωθεί η ποσότητα του φαρμάκου που διακινείται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν αυτό δεν καταστεί σαφές και δεν γίνει αποδεκτό από όλους, τότε θα έρθουμε με επιπρόσθετο clawback της τάξης του 30% για αυτούς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται. Θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να μπορέσει ένα σύστημα να λειτουργήσει με βάση τη δικαιοσύνη» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη: «Θα νομοθετήσουμε και σε ό,τι έχει να κάνει με το φάρμακο, με δύο διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Τον έναν για τα ΦΥΚ και τον άλλον για τα off-pattent και τα γενόσημα. Να δημιουργηθεί δικαιοσύνη γιατί είναι προφανές και το ξέρουν όλοι, ότι τα ΦΥΚ με βάση το clawback συμπαρασύρουν στον υπέρτατο βαθμό και τα υπόλοιπα φάρμακα. Αλλά από την άλλη, τα γενόσημα θα έρθουν στην τιμή του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά από την άλλη θα ξέρουν οι κύριοι των πολυεθνικών εταιρειών ότι υπάρχει λιανική τιμή και θα δούμε όταν θα βγει το δελτίο τιμών φαρμάκου προς το τέλος της χρονιάς, ποια θα είναι αυτή και πώς θα υπολογίζεται».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου & τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επιλέγει μηδενιστική προσέγγιση. «Ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο, ενώ προσβάλλεται η νοημοσύνη του όταν η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέει ότι έγινε “μηδενικό” έργο σε διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα του φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά.

«Το clawback οφείλεται σε βαθύτερα δομικά προβλήματα στον τομέα του φαρμάκου», σημείωσε απαριθμώντας τομείς στους οποίους έγιναν παρεμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως συνταγογράφηση, μηχανισμός αξιολόγησης, μηχανισμός διαπραγμάτευσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα (πάνω από 60) κ.ά. Επίσης σημείωσε ότι μειώθηκε ο δείκτης των ανικανοποίητων υγειονομικών αναγκών, καθώς από 4% του πληθυσμού πήγε στο 14,4% την περίοδο 2015/16 λόγω της κρίσης, ενώ δύο χρόνια μετά -με τον νόμο τομή- ο δείκτης πήγε στο 10,4%.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 02 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.