ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό ο Κουμουτσάκος-Συνομιλίες με Τούρκο ΥΠΕΣ

08:05 - 03 Οκτ 2019 | Πολιτική
Στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό ο Κουμουτσάκος-Συνομιλίες με Τούρκο ΥΠΕΣ
Με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις εξελίξεις για το μεταναστευτικό και στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τα οποία και ενημέρωσε πως μόνο το πεντάμηνο Μαΐου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 200%. Ο κ. Κουμουτσάκος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία η Ελλάδα κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Τουρκία ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος σχετικά με την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε», ενώ πρόσθεσε: «Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.