ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα

11:13 - 05 Οκτ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης σε Πομπέο: Να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα
Με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε σήμερα στις 10:30 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στο Μαξίμου ήταν παρόντες και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με αφορμή «την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας». Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα πρόσθεσε ότι «οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή».

Όσον αφορά την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Σχετικά με την το θέμα της ελληνικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στα capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Πριν την έναρξη της συνάντησης κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίας της Αμερικής και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς. Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

Πομπέο: Έτοιμες να επενδύσουν οι αμερικανικές εταιρίες - Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες

«Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότερες και προσβλέπω να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο Μάικ Πομπέο απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο Πομπέο. Αμέσως μετά επισήμανε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ο Πομπέο ακόμη σημείωσε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωγραφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χιουμοριστικά: «Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 05 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.