ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας και Πομπέο υπέγραψαν τη νέα διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

15:09 - 05 Οκτ 2019 | Πολιτική
Δένδιας και Πομπέο υπέγραψαν τη νέα διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, υπέγραψαν τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), το οποίο θεωρείται ότι θα επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή και δεν είναι υπερβολή να πω πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει στο ιστορικό απόγειό τους» ανέφερε ο κ. Δένδιας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι συγκυριακή. Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε: «Είναι η τρίτη συνάντηση μας σε μερικούς μήνες. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα την επεκτείνουμε και στον τομέα των επενδύσεων. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι της Ελλάδας σε πολλά θέματα και στο θέμα της ενέργειας».

Τουρκικές προκλήσεις

Ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Πομπέο σημείωσε: «Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία, να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση».

«Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται» πρόσθεσε ο Πομπέο.

S-400

«Έχουμε ξεκαθαρίσει με την Τουρκία τις απόψεις μας για το θέμα των S-400 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:53 - 05 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.