ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε ο γύρος τηλεφωνημάτων Μαξίμου-πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο

12:56 - 07 Οκτ 2019 | Πολιτική
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και συγκεκριμένα την ψήφο των αποδήμων του εξωτερικού.

Ο γύρος των τηλεφωνημάτων έχει ξεκινήσει σήμερα με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού να επικοινωνεί με τα επιτελεία των επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά προγραμματίστηκε για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, ενώ μία ώρα νωρίτερα, στις 11 π.μ. θα γίνει το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόσκληση που απευθύνει ο Πρωθυπουργός μοναδικό αντικείμενο προς συζήτηση είναι η ψήφος των αποδήμων, με στόχο την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα «ο κάθε αρχηγός μπορεί να θέσει, μέσω των συνεργατών του, τυχόν θέματα προς συζήτηση, όπως ευρύτερα ζητήματα που άπτονται του εκλογικού νόμου και φυσικά την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με την έναρξη παράνομης γεώτρησης στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ από το Γιαβούζ». «Σε ό,τι αφορά στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Για τη νέα ρύθμιση

«Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δε μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δε θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αριθμητική μόνο απλή δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Συντάγματος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 "ναι", για να περάσει το νομοσχέδιο.

«Σκοπός της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης για αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δε θα προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που προτείνει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο το πλαίσιο το οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, αμέσως μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό…Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από δώδεκα σε 15» προσθέτουν τα στελέχη της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντα τα κόμματα θα βρεθούν προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα κρατήσουν, ενώ χάσμα ανοίγεται ανάμεσα στη λογική της κυβέρνησης και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία "γαλάζια" στελέχη χαρακτηρίζουν ως «αντισυνταγματική και προσβλητική». Όπως σημειώνουν πηγές, «η κυβέρνηση δρα με βάση επιταγή του Συντάγματος που ταυτόχρονα αποτελεί εθνική και δημοκρατική υποχρέωση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό. Η θέση αυτή έχει τέσσερα προβλήματα. Αρχικά, πρόβλημα συνταγματικό, αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου. Μετά υπάρχει πρόβλημα λογικής. Εάν κάποιος πάρει το αεροπλάνο από το Λονδίνο κι έρθει να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά. Εάν ψηφίσει στο Λονδίνο η ψήφος του μετράει διαφορετικά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάει τους Έλληνες του εξωτερικού αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δε θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, αφού θα υπάρχουν περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η Κουμουνδούρου φοβάται την ετυμηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:11 - 07 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.