ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Οι έκνομες τουρκικές ενέργειες προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο

16:15 - 08 Οκτ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Οι έκνομες τουρκικές ενέργειες προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο
Στην καταδίκη από ελληνικής πλευράς των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Λευκωσίας και στο Αιγαίο, προχώρησε με δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι τίθεται υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών και ότι καταδικάζει ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που προσβάλουν το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Στο πλαίσιο της Συνόδου, συζητήθηκε η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει ότι η Σύνοδος είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη: «Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Πρόκειται για μία συνεργασία πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες συμμερίζονται τις αρχές μας. Η Αίγυπτος είναι ισχυρός και σταθερός σύμμαχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα δρομολογήσουμε το επόμενο βήμα σύσφιξης της σχέσης Ε.Ε-Αιγύπτου».

Αναστασιάδης: Οι ενέργειες της Τουρκίας κλιμακώνουν εντάσεις

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ενημέρωσε αναλυτικά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Αλ Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό. «Οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν εντάσεις», τόνισε και έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Αλ Σίσι: Να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης δήλωσε: «Να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη ο Αλ Σίσι πρόσθεσε: «Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:02 - 08 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.