ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Δε θα παίζει η Τουρκία παιχνίδια στην πλάτη μας

13:09 - 09 Οκτ 2019 | Πολιτική
Δένδιας: Δε θα παίζει η Τουρκία παιχνίδια στην πλάτη μας
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι εμείς «παίζουμε στη σκακιέρα του διεθνούς δικαίου, όχι των κανονιοφόρων», ενώ αναφέρθηκε στον μηχανισμό που προωθεί η κυβέρνηση, με τον οποίο «θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας σεβόμενοι τις διεθνείς συνθήκες».

Όσον αφορά τα επιχειρήματα της Τουρκίας σχετικά με τις αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών, μιλώντας στον ρ/σ «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «παρότι η Τουρκία προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αποτέλεσμα παραγόντων εκτός του ελέγχου της, επιτρέψτε μου να διατηρήσω μια μικρή αμφιβολία. Εμείς θέλουμε και έχουμε ξεκάθαρη θέση: Η Τουρκία σηκώνει ένα βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στην Τουρκία δικαιούνται τη βοήθειά μας, όχι, όμως, να προσπαθεί η Τουρκία να εκβιάσει την Ε.Ε με το μεταναστευτικό».

Σχετικά με το πόσο απρόβλεπτος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε σοβαροί και προβλέψιμοι παίκτες στην περιοχή. Θέλουμε να ξέρουν όλοι τις κόκκινες γραμμές μας. Παίζουμε στη σκακιέρα του διεθνούς δικαίου, όχι των κανονιοφόρων».

Ανφορικά με την ασάφεια των ΗΠΑ με τις δηλώσεις Τραμπ ως προς το θέμα της Συρίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η αμερικανική διοίκηση σε σχέση με την Ελλάδα δεν έχει δώσει το δικαίωμα να αμφιβάλουμε ουδέποτε για την αξιοπιστία της.

Τέλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο δεν πήγε στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη περιοδεία του, σημειώνοντας ότι «στα δικά μας αυτιά ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι όσα μας είπε δεν θα τηρηθούν προς εμάς».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.