ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση

21:28 - 10 Οκτ 2019 | Πολιτική
Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση
Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, το προσφυγικό, αλλά και για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι στην κυβέρνηση «άνοιξαν μια φάμπρικα με την προανακριτική για Παπαγγελόπουλο καθώς όποιος διερευνά ένα σκάνδαλο θα μπορεί να κατηγορείται». «Είναι μια αστεία υπόθεση» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ πάει με μια δήθεν υπόθεση σκευωρίας να καλύψει ένα υπαρκτό σκάνδαλο.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ενώ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό. Ειδικότερα, τόνισε ότι η «Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και τρεις μήνες να πιέσει την Ευρώπη για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Έπρεπε η κυβέρνηση να πιέσει. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ασκεί μία πολιτική κατευνασμού «που σύμφωνα με τη δική του εμπειρία δεν θα οδηγήσει πουθενά».

«Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο» στο προσφυγικό, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «παραδώσαμε στην κυβέρνηση μία Μόρια με 5.600 πρόσφυγες και την 1η Οκτωβρίου καταμετρήθηκαν 12.280 πρόσφυγες στον καταυλισμό. Τώρα συνειδητοποιούν το μεταναστευτικό πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε ότι «πέρασε από την πλάτη μας η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση όλων των εποχών από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση να κάνεις κριτική. Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε πως θα το κάνει καθώς τώρα επιβεβαιώνονται όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου. «Τότε η ΝΔ έλεγε ότι έχουμε 4ο μνημόνιο» είπε.

Για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έναν τόμο στον οποίο περιλαμβάνεται νόμος που πέρασε η κυβέρνησή του το 2018. Ο νόμος αυτός προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων για να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος για την ψήφο των αποδήμων. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρόκειται για σύνθετο ζήτημα, για το οποίο δεν πρέπει να γίνεται μικροπολιτική, ενώ επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το κόμμα του έχει κλείσει δύο κύκλους – ως αντιπολίτευση των συνιστωσών και ως κυβερνώσα αριστερά – και ότι τώρα ανοίγεται ένας νέος τρίτος κύκλος. Κατά τον κ. Τσίπρα, στόχος αυτού του νέου κύκλου θα είναι «να αντιστοιχήσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ με τις οργανωμένες μας δυνάμεις, να αποτιμήσουμε την κυβερνητική μας εμπειρία και να μάθουμε από τα λάθη μας».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα είχε νόημα να αλλάξει όνομα το κόμμα, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα brand ισχυρό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.