ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Το σχέδιο «Ηρακλής» ανάσα ρευστότητας για πολίτες και επιχειρήσεις

08:36 - 11 Οκτ 2019 | Πολιτική
ΥΠΟΙΚ: Το σχέδιο «Ηρακλής» ανάσα ρευστότητας για πολίτες και επιχειρήσεις
«Κανείς δεν πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση όταν λέει συνεχώς ότι είχε “σχέδιο”, αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει... Είχε τεσσερισήμισι χρόνια, αλλά τα άφησε όλα για τους επόμενους», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση προς τον τομεάρχη Οικονομικών και πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο για το σχέδιο «Ηρακλής» και τα κόκκινα δάνεια.

«Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να προετοιμάσει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή των τραπεζών από το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Έτσι θα πάρουν ανάσα ρευστότητας πολίτες και επιχειρήσεις. Ρευστότητα που θα στηρίξει υψηλούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων» συμπληρώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο «Ηρακλής» πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν χθες Πέμπτη με την επίτροπο Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, να δηλώνει σχετικά «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Το σχέδιο που εγκρίναμε σήμερα είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να τους χορηγούνται ενισχύσεις ή να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός».

Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.