ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκρέκας: Προτεραιότητά μας η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων

20:55 - 17 Οκτ 2019 | Πολιτική
Σκρέκας: Προτεραιότητά μας η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της απερήμωσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων με επίκεντρο το νερό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «3rd Sustainability Forum for South East Europe and the Mediterranean», ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αρχικά στους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στον 2ο στόχο για την επισιτιστική ασφάλεια και στον 6ο στόχο για το καθαρό νερό.

«Το επίδικο σήμερα στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα, είναι η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χώρα μας σήμερα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, που θα προκαλέσει από τη μια πλευρά παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων και από την άλλη πλευρά συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Το 83% της κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα καταναλώνεται για άρδευση, έναντι 70% με 75% στον υπόλοιπο κόσμο. Η συνολική ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 9 δισ. κυβικά μέτρα. Επιπλέον, το 60% με 65% προέρχεται από τα υπόγεια αποθέματα και το υπόλοιπο ποσοστό από τα επιφανειακά ύδατα, δηλαδή το βρόχινο νερό. Η χώρα μας είναι ουραγός και σε αυτόν τον τομέα, καθώς σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά αυτά είναι αντίστροφα, δηλαδή το 70% του νερού που καταναλώνουν προέρχεται από τα επιφανειακά ύδατα και μόλις το 30% από τα υπόγεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι αντλούνται περισσότερες από 600 λίμνες του Μαραθώνα κάθε χρόνο για τις ανάγκες άρδευσης της αγροτικής γης. Κάτι που, όπως ανέφερε, πέρα από την πίεση που δέχεται ο υδροφόρος ορίζοντας, αυξάνει και το κόστος άρδευσης λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η λύση είναι η συλλογή του βρόχινου νερού με μικρά φράγματα και ταμιευτήρες, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία έξυπνων αρδευτικών συστημάτων με αυτοματισμούς.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «βιώσιμη γεωργία σημαίνει ευφυής γεωργία που αξιοποιεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τους φυσικούς πόρους και τις εισροές όπως τα φάρμακα και τα λιπάσματα», προσθέτοντας ότι οι χώρες και οι κοινωνίες που θα αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο είναι αυτές που θα είναι προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.