ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κόμματα παίρνουν θέση στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

09:04 - 22 Οκτ 2019 | Πολιτική
Τα κόμματα παίρνουν θέση στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο
Σήμερα το απόγευμα τα κόμματα καλούνται να λάβουν κατ’ αρχήν θέση επί της δικογραφίας και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Αντικείμενο της συνεδρίασης έχει προσδιοριστεί η λήψη απόφαση για τους προτεινόμενους μάρτυρες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο καθορισμός της σειράς και οι ημερομηνίες εξέτασης των πρώτων μαρτύρων, ενώ θα γίνουν και οι αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής επί της δικογραφίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν πίεσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς οι εισαγγελείς τη διαβίβασαν χωρίς αξιολόγηση, χωρίς δηλαδή, να αναφέρουν κανένα αδίκημα.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:

- ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

- πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος

- ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

- ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Αίτημα για κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση από την πλευρά Παπαγγελόπουλου

Στις 11 το πρωί, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα, θα επισκεφθούν τον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Ιωάννη Μπούγα και θα του παραδώσουν αίτηση να διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι δικογραφίες που σχετίζονται με την υπόθεση, αίτηση για ακρόαση μαρτύρων και αίτηση για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με εισαγγελείς και πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παπαγγελόπουλος: Στόχος ήταν να με φοβίσουν

«Κάποιοι με έχουν στοχοποιήσει εδώ και καιρό», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσον αφορά την παραπομπή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και προειδοποίησε ότι «αυτοί που πυροβολούν έναν στόχο συνέχεια να ξέρουν ότι στοχοποιούνται και οι ίδιοι».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 για το σκάνδαλο Novartis, επανέλαβε ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους» και σημείωσε ότι «πριν από εμένα το είχε πει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου ότι η Novartis είναι η κορωνίδα των σκανδάλων».

Υποστήριξε ακόμα ότι «Για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων δημιουργήθηκε η θεωρία της σκευωρίας... Στόχος ήταν να με φοβίσουν. Επειδή δεν φοβήθηκα και η δικογραφία αποδεικνύεται φιάσκο - με βάση το κατηγορητήριο - προσπαθούν απεγνωσμένα να φτιάξουν κάτι, επικαλούνται μυστικές υπηρεσίες, ανακαλύπτουν επεμβάσεις μου σε άλλες υποθέσεις... Ρωτάω: έχει εξελιχθεί κάποια υπόθεση στα δικαστήρια ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή καταρρέουν οι κατηγορίες για την δήθεν σκευωρία προσπαθούν να φτιάξουν άλλη υπόθεση... Ωστόσο καμιά φορά στην ιστορία νικάει και ο Δαυίδ. Τους περιμένω, ξέρω τι πάνε να κάνουν, το μόνο που θα χάσω θα είναι χρόνος μελετώντας την δικογραφία. Δεν πρόκειται να φοβηθώ. Κομανέτσι εγώ δεν πρόκειται να γίνω».

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το εάν υπάρχει τροφοδότης λογαριασμός 28 εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για τις υποθέσεις που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα και μπήκαν στο αρχείο είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «Θα δω την πράξη αρχειοθέτησης και τα στοιχεία για την υπόθεση της παραπομπής στο αρχείο της υπόθεσης για τον Αντώνη Σαμαρά... Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου αλλά και την Δικαιοσύνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.