ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσοχοΐδης: Άσυλο μόνο σε όσους πρόσφυγες πληρούν τα κριτήρια

15:36 - 23 Οκτ 2019 | Πολιτική
Χρυσοχοΐδης: Άσυλο μόνο σε όσους πρόσφυγες πληρούν τα κριτήρια
Πλαίσιο που θέτει καθαρούς κανόνες και χρονοδιαγράμματα για την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται με παράλληλη επιτάχυνση των επιστροφών αλλά και της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θέτει το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για μια «πολύ σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, καθώς συστηματοποιείται, ενοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων», έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, παρατήρησε ο υπουργός, «θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και όχι μόνο θα διακηρύσσει θεωρητικά τον σεβασμό αυτό».

Στόχος του νομοσχεδίου, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι «να θέσει κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, βάζοντας τέλος στην ασάφεια ως προς το τι πραγματικά ισχύει σε νομοθετικό επίπεδο, ασάφεια που επηρέαζε τη λειτουργία των υπηρεσιών και τους ίδιους τους αιτούντες, οι οποίοι αδυνατούσαν να κατανοήσουν ποια είναι ακριβώς η διαδικασία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους».

Το προηγούμενο σύστημα ασύλου, τόνισε ο ίδιος, «οδήγησε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων οι οποίοι στην πράξη δεν προστατεύονται, γιατί ήταν ασαφές, δυσλειτουργικό, με περίπλοκες διαδικασίες και μη αποτελεσματικό, με συνέπεια να εγκλωβίζονται σε μια μετέωρη κατάσταση αβεβαιότητας για πολλά χρόνια». Η προηγούμενη νομοθέτηση, πρόσθεσε, «οδήγησε σε ένα απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία και πάνω από τους μισούς, των οποίων εξετάστηκε η αίτηση, δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, δεν εντοπίζονται από τις αρχές, κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει σε:

«1) εισαγωγή σαφούς νομικού πλαισίου

2) διόρθωση δομικών σφαλμάτων του συστήματος παροχής ασύλου που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

3) εισαγωγή συστήματος εναρμονισμένο με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη

4) αντιμετώπιση των κλειστών συνόρων, των αυξημένων ροών, την αδυναμία της Ελλάδας να υποδεχθεί όσους μετανάστες επιθυμούν να έρθουν στην χώρα χωρίς να δικαιούνται προστασία

5) εισαγωγή κανόνων που θα ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και ποιες οι υποχρεώσεις τους

6) εξάλειψη της νομοθέτησης που αγνόησε ότι το δίκαιο διεθνούς προστασίας σκοπό έχει να προστατέψει μόνο τους «ικέτες» ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού, και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας και να συμπεριλάβει πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα

7) εξάλειψη των συνεπειών μιας νομοθέτησης που οδήγησε σε απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, που δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό αύριο θα ακολουθήσει η ακρόαση φορέων και η συζήτηση επί των άρθρων και την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.