• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ψηφίζεται την Πέμπτη το αναπτυξιακό ν/σ-Οι θέσεις των εισηγητών

19:03 - 23 Οκτ 2019 | Πολιτική
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», καθώς το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να ψηφιστεί το εν λόγω ν/σ.

Οι παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν το κύριο σημείο του «αναπτυξιακού», το οποίο προβάλλει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εισάγει ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος.

Απέναντί της βρίσκει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση κυρίως στο ζήτημα των διατάξεων για τα εργασιακά, ωστόσο η ΝΔ δηλώνει ότι στόχος είναι ουσιαστικά η προστασία των θέσεων εργασίας με τη διάσωση των επιχειρήσεων για την οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποτραπεί διακοπή λειτουργίας τους.

Νέα Δημοκρατία

Αναφερόμενος στο «αναπτυξιακό», ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμετρηθεί με το μέγεθος των εμποδίων και των στρεβλώσεων στην επιχειρηματικότητα.

«Η κυβέρνηση φέρνει μια συνολική παρέμβαση με διατάξεις που αντιμετωπίζουν αναγκαιότητες όλων των υπουργείων ώστε να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα εργασιακά έχουμε την υιοθέτηση υγιών κανόνων χωρίς ιδεοληψίες για να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Επιλέξαμε να αναμετρηθούμε, νόμο-νόμο και άρθρο-άρθρο με τις δεκάδες στρεβλώσεις που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε αυτό τον τόπο. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα προσελκύσει μεγάλους και μικρούς επενδυτές, να δοκιμάσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους Έλληνες να βρουν δουλειά και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε δέσμια συμφερόντων την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ακόμη ότι φέρνει τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ και βαφτίζει αναπτυξιακό νομοσχέδιο τα αιτήματα του ΣΕΒ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι διευκολύνει συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους αφού καταργεί την ονομαστικοποίηση.

«Επικαλείστε μελέτη της ΤτΕ, η οποία αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά θα επιφέρουν μείωση μισθών», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία δεν είναι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, δεν είναι η εφαρμογή των πολιτικών του δευτέρου μνημονίου, αυτή τη φορά χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Δεν είναι η υλοποίηση της συνταγής που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η συνέχιση μιας πορείας προς τη δίκαιο και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα συμπαγές μέτωπο κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων που θα ανασχέσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής σας».

ΚΙΝΑΛ

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους.

«H απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μαζί με τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο νομοθέτησης, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, επί της αρχής», ανέφερε πιο συγκεκριμένα και προειδοποίησε ότι ο αναπτυξιακός νόμος στέλνει μήνυμα ενός κράτους που θα προσελκύσει χαμηλής ποιότητας επενδύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

ΚΚΕ

Ως κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως πρόκειται για νομοσχέδιο που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τους δίνει γη και ύδωρ και ξηλώνει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα.

Ο κ. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι κοινή βάση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και, στο πλαίσιο αυτό, είναι «αποκαλυπτικά» όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για τη διατήρηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, κατήγγειλε ότι γίνεται ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να είναι αναλώσιμη, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ελληνική Λύση

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η άνοδος της χώρας μας στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και για το σκοπό αυτό δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους επενδυτές και στις αφελληνισμένες τράπεζες εις βάρος των πολιτών. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και με την κατάργηση των πάσης φύσεως κανόνων για τις πολυεθνικές».

Ο κ. Βιλιάρδος κατήγγειλε ακόμη την διευκόλυνση των απολύσεων, κατάργηση των περιβαλλοντικών ή και των αρχαιολογικών εμποδίων, ενώ προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάτμηση και ξεπούλημα επιχειρήσεων, κατά την ολέθρια συνταγή του κ. Χατζηδάκη, την παροχή "γης και ύδατος" στους κερδοσκόπους επενδυτές, κατά την ολέθρια συνταγή Γεωργιάδη, με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, δεν θα μας βρει σύμφωνη την Ελληνική Λύση».

ΜέΡΑ25

Σχετικά με το αναπτυξιακό ν/σ ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, δήλωσε: «Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει δωράκια. Μπορούν οι συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο».

Επίσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, ο κ. Αρσένης είπε ότι «η τρόικα και οι δανειστές ήταν πιο ειλικρινείς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις γιατί το νομοσχέδιο τις κάνει τόσο διάτρητες, με τόσες εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους, που πάρα πολύ απλά δεν εφαρμόζονται».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman