ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι έρμαιο εκβιασμού

15:03 - 24 Οκτ 2019 | Πολιτική
Δένδιας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι έρμαιο εκβιασμού
«Η Ελλάδα δεν είναι μια αντιτουρκική χώρα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «η πολιτική μας, οι συμμαχίες μας, οι τριμερείς δε στρέφονται εναντίον της Τουρκίας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης που θέτει διαρκώς ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να δούμε το πλαίσιο στο οποίο στεκόμαστε και να αρχίσουμε να το γκρεμίζουμε μόνοι μας. Είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να ρυμουλκήσει την Τουρκία προς αυτό το πλαίσιο αναφοράς, εξηγώντας με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτικοποίηση, δεν επιδιώκει την όξυνση, σέβεται τις λογικές τουρκικές θέσεις και απορρίπτει πλήρως τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Δένδιας κάλεσε ακόμη την Τουρκία να σταματήσει τη διαρκή προσπάθεια όξυνσης του κλίματος και να σταματήσει να παραβιάζει νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πόσα χρήματα του τουρκικού λαού έχει δαπανήσει η Τουρκία για όλες αυτές τις ανώφελες ενέργειες, ενώ θα ήταν πολύ πιο απλό να συνεννοηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Βοηθάει σε κάτι όλη αυτή η οιονεί προσπάθεια όξυνσης; Σε τίποτα απολύτως δε βοηθάει. Έχει περάσει η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων και όποιος δε το καταλαβαίνει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον εαυτό του».

Όσον αφορά στα ελληνικά μαχητικά που πήγαν στην Κύπρο εξήγησε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης. «Η Ελλάδα δεν ενεργεί στρατιωτικά αν δεν προκαλείται», υπογράμμισε.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων, ακόμη και με τη μορφή κυρώσεων, για τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν ένα μέρος από το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προχωρήσει μέχρι και σε καθεστώς κυρώσεων, «εσωτερικών κυρώσεων, οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών, οι οποίες είναι απλώς επιβάτες για τα ωφελήματα και στα ζόρια τα παρατάνε και δείχνουν τους άλλους».

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές, ενώ πρόσθεσε πως μπορεί η Ευρώπη να έχει συγκεκριμένο τρόπο λήψης αποφάσεων και τις περισσότερες φορές να χρειάζεται ομοφωνία, όμως και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.

«Στο θέμα του μεταναστευτικού θα δείτε ότι η Ευρώπη θα αφυπνιστεί σχετικά σύντομα», σημείωσε.

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη «δε μπορεί να είναι έρμαιο εκβιασμού».

«Είναι ένα τεράστιο λάθος αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, να εργαλειοποιήσει την προσπάθεια δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Αυτά τα "ανοίγω την κάνουλα" όταν πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σοβαρά πράγματα», πρόσθεσε.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Τέλος, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου.

«Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».

«Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα στο Κυπριακό δεν έχουν φτάσει οι ρωσικές θέσεις στο επίπεδο που θα θέλαμε. Θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.