ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα βύθιζε βάρκες και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο

21:13 - 26 Οκτ 2019 | Πολιτική
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα βύθιζε βάρκες και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο
Σε μια απίστευτη δήλωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, υποστηρίζοντας δημοσίως ότι οι ελληνικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά λέμβων που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες. Κάποιοι εξ αυτών, όπως είπε πνίγονταν στο Αιγαίο και άλλοι κατάφερναν να επιστρέψουν τραυματισμένοι στην Τουρκία.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. 

Ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε αμέσως στην Ελλάδα και εμμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να εκθέσει τη χώρα μας για την αντιμετώπισή της απέναντι στο μεταναστευτικό και να δείξει παράλληλα ότι η γείτονα χώρα συμπεριφέρεται καλύτερα στα περίπου 4 εκατ. προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά είπε πως «Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Τσαβούσουγλου δήλωσε ότι μια «συμμαχία» χωρών που καθοδηγείται κυρίως από τη Γαλλία και από το Ισραήλ, προσπαθεί να χωρίσει τη χώρα και να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας στην περιοχή.

Ερντογάν: Επιμένει στην πολεμική ρητορική- «Όχι» στη διεθνή ασφαλή ζώνη

Στο μεταξύ, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολεμική ρητορική και απειλεί με... εξαφάνιση τους Κούρδους.

«Αν η περιοχή της βόρειας Συρίας δεν καθαρίσει από "τρομοκράτες" (εννοεί τους Κούρδους μαχητές) τότε η Τουρκία θα την καθαρίσει μόνη της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και επισήμανε πως η συμφωνία με τη Ρωσία προβλέπει εκεχειρία 150 ωρών.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σεβαστεί τις ανησυχίες της όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας» και να στηρίξει το σχέδιό της για να διασφαλίσει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Επίσης, εκτόξευσε και νέα προειδοποίηση προς την Ευρώπη, λέγοντας πως εάν δεν υποστηρίξει τα σχέδια της Άγκυρας για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία, τότε θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. 

Νωρίτερα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.