ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουτσούμπας για άσυλο: Νομοσχέδιο καταστολής και περιορισμού δικαιωμάτων

17:15 - 31 Οκτ 2019 | Πολιτική
Κουτσούμπας για άσυλο: Νομοσχέδιο καταστολής και περιορισμού δικαιωμάτων
«Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αυτό «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρόλα τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης».

«Βέβαια, δεν περιμέναμε και τίποτα πολύ διαφορετικό, αφού ενσωματώνει ξανά τις τρεις βασικές Οδηγίες της ΕΕ που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο. Οδηγίες που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συμπυκνώνουν το συνεχή κατήφορο της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ στο ζήτημα των βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών», πρόσθεσε. Ενώ είπε ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που «οδήγησε στον διπλό εγκλωβισμό, στο να γίνει κόλαση η ζωή των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων».

Σημείωσε ακόμη ότι η Συμφωνία ήταν αποτέλεσμα «ενός σύνθετου παζαριού της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης. Συμφωνία που εμπλέκει το προσφυγικό στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ανταλλάγματα» ενώ αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα σημεία της Συμφωνίας είπε ότι «οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πάλι ένα τέτοιο παζάρι θα είναι, ενδεχομένως σήμερα, ακόμα πιο περίπλοκο και επικίνδυνο».

Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή με τις ευλογίες των ΗΠΑ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο μαζικά κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ. Η απάντηση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο αυτό όπως και στην αύξηση των αφίξεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερη καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, ανέφερε προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ΝΑΤΟ και την Frontex στο Αιγαίο που περιέπλεξαν και όξυναν το πρόβλημα. Τώρα η ΝΔ προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, εξέλιξη που λίγο απέχει από το ξεκίνημα θαλάσσιων εμπλοκών και επαναπροωθήσεων στο όνομα της αποτροπής».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση διαμόρφωσης κριτηρίων, διαδικασιών και μηχανισμών, ώστε οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο να κριθεί ότι δεν το δικαιούνται και να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια να φυλακίζονται προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό σε κάποια άλλη «υποτίθεται ασφαλή τρίτη χώρα».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:23 - 31 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.