ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα στηρίζει τα εθνικά δίκαια της Αρμενίας

13:42 - 05 Νοε 2019 | Πολιτική
Παυλόπουλος: Η Ελλάδα στηρίζει τα εθνικά δίκαια της Αρμενίας
Τις σχέσεις «ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας» οι οποίες εδράζονται «και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα δύο έθνη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αρμενίας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, οι οποίες βρίσκονται σ’ εξαιρετικό επίπεδο, ανατρέχουν σε μεγάλο βάθος χρόνου και εδράζονται σε μια σταθερή φιλία, αλληλοκατανόηση και δημιουργική συνεργασία. Οι σχέσεις αυτές είναι σε τέτοιο βαθμό αρμονικές, ώστε ξεπερνούν το διμερές πλαίσιο και εκτείνονται στο ευρύτερο πεδίο της διεθνούς συνεργασίας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Έκανε επίσης λόγο για ταύτιση απόψεων με την Αρμενία σε πολλά και σημαντικά διεθνή θέματα, ιδίως σε ό,τι αφορά «την υπεράσπιση της ειρήνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με βασική -πολιτική και θεσμική- αντηρίδα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, στο σύνολό του».

Τόνισε επίσης πως δεν πρέπει να ξεχνάμε «ούτε κατ’ ελάχιστο τις μαρτυρικές στιγμές» που έχουν ζήσει το ελληνικό και αρμενικό έθνος «όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας, αλλά διότι αυτή η μνήμη μας οδηγεί στο να υπηρετούμε, για πάντα, την μεγάλη ανθρωπιστική αρχή: Ποτέ ξανά».

«Τούτες οι μαρτυρικές στιγμές είναι ποτισμένες με το αίμα των τραγικών θυμάτων βάρβαρων Γενοκτονιών, συγκεκριμένα δε της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την μια πλευρά και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, από την άλλη» σημείωσε. Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γενοκτονία των Αρμενίων ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι η διεθνής αναγνώρισή της διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Επισήμανε ακόμη πως η Ελλάδα αναγνωρίζει και στηρίζει τα εθνικά δίκαια της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αυτά θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο και κατά τούτο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του προβλήματος.

Εξέφρασε τέλος την στήριξη της χώρας μας στη μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας. Απτό δείγμα γραφής αυτής της στάσης της Ελλάδας, όπως σημείωσε, είναι και το ότι έχουμε δρομολογήσει, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, τις απαραίτητες διαδικασίες κύρωσης της Περιεκτικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.