ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Υπερπλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς που προορίζεται στους αδύναμους

11:33 - 10 Νοε 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Υπερπλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς που προορίζεται στους αδύναμους
Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έκανε λόγο για υπερπλεόνασμα στο τέλος του τρέχοντος έτους, το οποίο θα μοιρασθεί στοχευμένα και με έμφαση στους πιο αδύναμους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως καταργούνται μέσα στην τετραετία η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος.

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης και δίνοντας έμφαση στο φετινό υπερπλεόνασμα, στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις αστυνομικές επιχειρήσεις, που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου αλλά και στοχευμένες αυξήσεις. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020. Η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας».

Ασφάλεια σε όλη την επικράτεια

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε για τις αστυνομικές επιχειρήσεις ότι «τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς χρήστες τους. Οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης».

Για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε πως «όταν μιλάμε για ασφάλεια αντίστοιχες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Αυτή η πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, υπογράμμισε. Ασφάλεια ίσον ελευθερία και η ασφάλεια αποκαθίσταται στη χώρα».

Προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα πως «είμαστε υποχρεωμένοι στην πολιτική να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο. Η έξαρση του προσφυγικού είναι κάτι απρόοπτο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαντάμε με έμφαση. Απαντάμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα μπαίνει ο χειμώνας οι ροές θα μειωθούν. Έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Υπήρχε γενικά μία χαλαρότητα. Το θέμα σφίγγει. Θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα. Το που και το πόσα λίγο υπομονή και θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία πολιτική ασύλου. Ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι μπορεί να μετακινούνται αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε πια οι μόνοι εμείς που θα επεξεργαζόμαστε αιτήσεις ασύλου επειδή βρισκόμαστε στα σύνορα. Και κάτι ακόμα τα σύνορα θα φυλάσσονται».

Ασφαλιστικό και νόμος Κατρούγκαλου

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε. Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε».

Παράλληλα, για το νέο ασφαλιστικό, που προωθεί η κυβέρνηση πρόσθεσε: «Πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά.  Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αναφορικά με την έρευνα προς τις τράπεζες ότι: «Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 10 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.