ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης - Σι Τζινπίνγκ: Μήνυμα διευρυμένης ελληνοκινεζικής συνεργασίας

13:55 - 11 Νοε 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης - Σι Τζινπίνγκ: Μήνυμα διευρυμένης ελληνοκινεζικής συνεργασίας
«Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο»

«Διευρύνουμε τη σχέση μας, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλωσόρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρέυματος από την Κίνα στη χώρα μας.

Νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο 

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο ίδιος.

Σι Τζινπίνγκ: Ανάπτυξη της Ελλάδας σε οικονομία και κοινωνία

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και τράπεζες»

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης» επεσήμανε ο Κινέζος πρόεδρος και συμπλήρωσε:

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:09 - 11 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.