ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουτσούμπας: Δε μας καλύπτει η πρόταση για την ψήφο αποδήμων

17:58 - 16 Νοε 2019 | Πολιτική
Κουτσούμπας: Δε μας καλύπτει η πρόταση για την ψήφο αποδήμων
Η Επέτειος του Πολυτεχνείου, η υπόθεση της Novartis, η ψήφος των αποδήμων, ο εκλογικός νόμος και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, στον αγώνα ενάντια σε πολιτικές που ματώνουν τον ελληνικό λαό, σε επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ που οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές και ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής που χτυπά τη νεολαία και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

ΑΣΟΕΕ

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "είναι απόλυτα καταδικαστέα και η απόφαση της Συγκλήτου (του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών-πρώην ΑΣΟΕΕ) για λοκ-άουτ, όπως είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η στάση της Αστυνομίας με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υποτίθεται για τις παράνομες ενέργειες".

Σημείωσε ότι "καταρχήν δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση για τα ευρήματα μέσα στην ΑΣΟΕΕ. Αν πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες αυτό είναι ένα το κρατούμενο", προσθέτοντας ότι τα διάφορα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν για ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα της φοιτητικής νεολαίας και των εργαζομένων.

"Δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για φοιτητικούς συλλόγους και φοιτητές. Πρόκειται για διάφορες ομάδες για τις οποίες το ΚΚΕ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μιλήσει για τον ρόλο που παίζουν. Είναι ξένο σώμα προς το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους. Στην ουσία πρόκειται για άτομα που είναι ενεργούμενα τόσο από τη μεριά της Αστυνομίας και αυτών των μηχανισμών και από τη μεριά αυτών των ομάδων. Είναι αλληλοτροφοδοτούμενα αυτά τα στοιχεία τόσο ο κρατικός μηχανισμός και οι μυστικές υπηρεσίες όσο και αυτές οι ομάδες" πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε λόγο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για "περίεργη απόφαση της Συγκλήτου σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς δεν υπήρχε λόγος να κλείσει τη σχολή" και τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν δικαιολογημένες και "καλώς έκοψαν το λουκέτο".

"Ή Σύγκλητος και ο Πρύτανης της συγκεκριμένης σχολής πρέπει να ελεγχθούν γιατί προχώρησαν στο λουκέτο ενώ την προηγούμενη μέρα είχε επέμβει η Αστυνομία, βρήκε τα ευρήματα και μέχρι το βράδυ που ελήφθη η απόφαση δεν υπήρχε τίποτα. Η απόφαση για λουκέτο πυροδότησε την επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στη σχολή και μάλιστα την ώρα που γίνονταν στην ΑΣΟΕΕ και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών για να αποφασίσουν και για το νόμο για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και για μια σειρά δίκαιες διεκδικήσεις" είπε.

Η κατάθεση Φρουζή

Κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είπε ότι "δίνει το δικαίωμα να εμφανίζονται δικαιωμένοι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ".

"Ο κ. Φρουζής υπερασπίστηκε την κερδοφορία, την πώληση των προϊόντων της εταιρείας του και γι' αυτό έκανε επαφές με κυβερνητικά στελέχη όλων των κομμάτων από αυτά που έχουν κυβερνήσει" είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι θα αξιολογηθούν τα όσα κατέθεσε ο Κ. Φρουζής.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της αποκάλυψης των ευθυνών, τονίζοντας, στη συνέχεια, ότι αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Κόμματος για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα είχε λήξει το ζήτημα.

"Η Βουλή δεν έχει καμία δουλειά να γίνεται δικαστήριο, τα ζητήματα αυτά πρέπει να φύγουν από την αρμοδιότητά της και οι υπουργοί να λογοδοτούν στην Δικαιοσύνη, όπως κάθε πολίτης" είπε, προσθέτοντας ότι "και η Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να διορίζεται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία".

Ψήφος αποδήμων

Ως προς το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, διευκρίνισε ότι παρά τα όσα γράφονται και λέγονται ο ρόλος του ΚΚΕ "δεν είναι ούτε ρυθμιστικός, ούτε απορρυθμιστικός", ενώ ανέφερε ότι εξαρχής το ΚΚΕ είχε ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν εφόσον η ασκούμενη πολιτική και οι θέσεις των κομμάτων επηρεάζει κι αυτούς και αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων.

Σημείωσε, πάντως, ότι από την πρώτη μελέτη της κυβερνητικής πρότασης "δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που είχαμε βάλει" σε σειρά ζητημάτων που άπτονται του κινδύνου νοθείας και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αντισυνταγματικότητας ορισμένων αλλαγών και του εκλογικού νόμου και του πλαφόν που μένουν ανοιχτά.

Εκλογικός νόμος

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης απλής και ανόθευτης αναλογικής ενώ συνδύασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σημειώνοντας "από τη μια έχουμε αλλαγή του εκλογικού σώματος που μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε προβληματικές τις προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας "θεωρούμε ότι (η εκλογή του ΠτΔ) θα μπορούσε να μείνει έτσι, να ισχύει όπως ήταν" και ότι το ΚΚΕ "δεν θεωρεί αστάθεια το να ψηφίζει ο ελληνικός λαός σε εκλογές και αν δημιουργείται αστάθεια σε ένα άδικο σύστημα, καλό είναι ο ελληνικός λαός να το αξιοποιεί προς όφελός του". 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.