ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ

12:02 - 20 Νοε 2019 | Πολιτική
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη ΝΔ για εκφυλισμό της συνταγματικής διαδικασίας, αλλάζοντας την κατεύθυνση που έδωσε στο άρθρο περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η πρόταση της Ν.Δ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης εφόσον είναι αντίθετη με την πρώτη απόφαση της αναθεωρητικής Βουλής, με την οποία προσδιορίστηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, προσθέτει: «H πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεώρησιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεδομένου ότι το άρθρο 119 του ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.