ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνταγμα: Πρόταση για μία «λιτά ενδιαφέρουσα» αναθεώρηση

10:56 - 22 Νοε 2019 | Πολιτική
Σύνταγμα: Πρόταση για μία «λιτά ενδιαφέρουσα» αναθεώρηση
Πακέτο προτάσεων για να μη χαθεί η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) και Σύμβουλος του ΑΣΕΠ Βασίλης Τζέμος μιλώντας πριν λίγες μέρες σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕΔ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα αφού εστίασε στα σημεία για την εκλογή ΠτΔ έφερε στο τραπέζι το ζήτημα να δοθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας στον λαό με συλλογή 100.000  ή  έστω 150.000 υπογραφών.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι η συζήτηση έγινε με τη συμμετοχή πολλών ανώτατων δικαστών, καθηγητών νομικής, δικηγόρων και φοιτητών. Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και Σύμβουλος του ΑΣΕΠ Βασίλης Τζέμος, ο Σύμβουλος της Επικρατείας Δημήτρης   Μακρής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και πρώην Υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης και η πρώην Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Την εκδήλωση συντόνιζε μάλιστα ο πρώην Αντιπρόεδρος της   Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Βασίλης Τζέμος αναφέρθηκε στις ελλείψεις που έχει αυτή η αναθεώρηση (χαρακτηριστικά στηλίτευσε ότι δεν επανεξετάζεται, όπως θα έπρεπε, ο θεσμός των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δεν περιορίζονται τα υπερβολικά κωλύματα εκλογιμότητας στο άρθρο 56, δεν καταργείται το αχρείαστο και ασφυκτικό εμπόδιο των 5 ετών από αναθεώρηση σε αναθεώρηση, δεν καταργούνται οι αντίθετες στο ενωσιακό δίκαιο συνταγματικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση ίδρυσης  ιδιωτικών πανεπιστημίων και για τον   βασικό μέτοχο,  δεν  ρυθμίζεται συνταγματικά η σχέση Συντάγματος και ενωσιακού δικαίου, και δεν τροποποιούνται κακότεχνες διατάξεις).

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη ατζέντα της αναθεώρησης, που έκρινε ότι είναι θετικό που προχωράει. Χαρακτήρισε   ώριμες   τις   περισσότερες   από   τις προτεινόμενες 8 αλλαγές. Οι 6 αλλαγές διαπίστωσε ότι αφορούν στην Βουλή και στις σχέσεις της με άλλα όργανα. Τόνισε πάντως ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιολόγων ότι  είναι κρίσιμο για την ουσία της αναθεώρησης, αλλά και για το μήνυμα που θα εκπεμφθεί στους πολίτες, να αναθεωρηθεί τελικά και το άρθρο 73 του Συντάγματος και να  δοθείνομοθετική πρωτοβουλία στον λαό με 100.000 ή έστω 150.000 υπογραφές. Δυστυχώς αυτή η πρόταση στην δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, αλλά  παρότρυνε τους παριστάμενους κοινοβουλευτικούς αυτή συναινετικά να βρεθεί. Χωρίς και αυτή την αλλαγή η αναθεώρηση θα είναι είπε στεγνή και άνευρη. Αντίθετα με αυτή θα είναι «λιτά ενδιαφέρουσα».

Ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα, το πολιτικό σύστημα πειστικά συμφωνεί στο ότι η Βουλή δεν πρέπει να  διαλύεται  για αυτό τον λόγο,  αλλά  από εκεί και πέρα   καμία   λύση   δεν   είναι αρκούντως καλή. Η εκλογή από την ίδια Βουλή με μικρότερη πλειοψηφία (παρότι μπορεί να επιλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τυπικά μόνης της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία –κυβέρνηση, ουσιαστικά τελικά ο εκάστοτε Πρωθυπουργός) έκρινε ότι είναι προτιμητέα από την άμεση εκλογή. Η λύση της εκλογής με σχετική πλειοψηφία πρότεινε   πάντως   να   αντικατασταθεί   από   την   απόλυτη   πλειοψηφία   της   Βουλής (απαίτηση για 151 ψήφους) και να απαλειφθεί οπωσδήποτε η διάκριση λόγω ηλικίας στην   ισοψηφία.   Δεν είναι ωραίο είπε χαρακτηριστικά   να   μπορεί   να   εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 80 ή 90 ψήφους. Ο Δημήτρης Μακρής ανέπτυξε εναργώς και με παραδείγματα από τη νομολογία το ζήτημα  του  δικαστικού  ελέγχου  της  συνταγματικής  αναθεώρησης.  Στην  συνέχεια επίσης σχολίασε τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές και υπερασπίστηκε την ανάγκη προσθήκης της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας στο άρθρο 73.

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε τις προτεινόμενες αλλαγές από την Επιτροπή Αναθεώρησης προς την Ολομέλεια της Βουλής. Τόνισε την σημασία της εισαγόμενης ρύθμισης  για την σύσταση εξεταστικών επιτροπών με 120 ψήφους. Στάθηκε   στο καλό κλίμα και στο υψηλό επίπεδο των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης και ευχαρίστησε όλα τα Μέλη της.

Η Μαριλίζα   Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε τα ζητήματα στα οποία η μείζων κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν συμφωνεί, εξέφρασε τις ενστάσεις της ιδίως για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις επιφυλάξεις της για τον τρόπο θέσπισης του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος. Συνεχάρη δεν τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη για την ήπια Προεδρία του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίαζε γλαφυρά τις εισηγήσεις. Ιδίως αναφέρθηκε στη σημασία τη ανθεκτικής αναθεώρησης του 2001, στον τρόπο και άτυπων μεταβολών στο Σύνταγμα παράλληλα με την Συνταγματική αναθεώρηση και στο πόσο δύσκολο αλλά αναγκαίο  είναι για μια συνταγματική αναθεώρηση να οικοδομούνται συναινέσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 22 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.