ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέρασε με 153 ψήφους το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

16:36 - 28 Νοε 2019 | Πολιτική
Πέρασε με 153 ψήφους το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ
Κατά πλειοψηφία με 153 ψήφους υπέρ και 131 κατά επί συνόλου 284 παρόντων πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ, ενώ κατά πλειοψηφία πέρασαν και τα άρθρα στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επί άρθρων του νομοσχεδίου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Αύριο, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να περιμένουν ζημιές κάτω από μισό δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας σχετικά με τη διάταξη για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην εταιρεία, η οποία και απορρίφθηκε.

Χατζηδάκης: Στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον

«Έχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απέξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε τι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να σώσει την εταιρεία από την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον» εξηγώντας παράλληλα πως αν καταρρεύσει η εταιρεία θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύος του νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι την ημέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου» και υποστήριξε πως «η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει τη ΔΕΗ».

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα, διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η διάταξη αυτή προσβάλλει και την ειδικότερη συνταγματική αρχή της ισότητας για ίση αμοιβή και ίση εργασία, προωθεί αυθαίρετες διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ προσκρούει και σε άλλο συνταγματικό δικαίωμα για τη συνδικαλιστική ελευθερία.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.