ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά: Εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού

12:56 - 29 Νοε 2019 | Πολιτική
Γεννηματά: Εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με σημερινές της δηλώσεις, ζήτησε να διαμορφωθεί εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος με άμεση συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα τόνισε ότι «φωνάζω ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή και δυστυχώς δεν υπάρχει».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος μόνη της και κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της κάνοντας χρήση ακόμη και την απειλή άσκησης βέτο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι απαιτείται καλύτερη φύλαξη των συνόρων και δομές ανθρώπινης φιλοξενίας.

Ειδικότερα, σημείωσε πως: «θα πρέπει άμεσα να υπάρξει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και να σηκώσουν τα βάρη όλες οι χώρες. Όποια αρνείται να έχει οικονομικές κυρώσεις. Ή υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη και προχωράμε όλοι μαζί ή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί μόνο η Ελλάδα να σηκώνει όλα τα βάρη. Μπαινοβγαίνουν από τα σύνορά μας ανά πάσα στιγμή. Πρέπει η FRONTEX να γίνει επιτέλους πραγματική συνοριοφυλακή και όχι να παρατηρεί. Να κάνει και προσυνοριακό έλεγχο στο έδαφος της Τουρκίας και να σταματάει τις βάρκες και τους διακινητές από πριν. Στην Ελλάδα αναλογούν 15.000 πρόσφυγες κι εμείς έχουμε σχεδόν 100.000. Οι 38.000 από αυτούς είναι στα νησιά και ο κόσμος έχει εξαντλήσει την υπομονή του. Δεν αντέχει η χώρα άλλες Μόριες».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα σημείωσε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Χρειάζεται αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και ομοψυχία στο εσωτερικό. Η ιστορία αυτή είναι μια βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ανάμεσα στη Τουρκία και στη Λιβύη υπάρχει η Κρήτη και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέπει. Άρα χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης. Φωνάζω ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή και δυστυχώς δεν υπάρχει» υπογράμμισε.

Ακόμα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι περιμένει την πρόταση του πρωθυπουργού κι αν δεν είναι πρόσωπο που θα εξασφαλίζει ευρύτερη συναίνεση θα διατυπώσει τη δική της πρόταση, ενώ διέψευσε ότι έχει κάνει συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο με τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφορικά με τη συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για «περσινά ξινά σταφύλια. Για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεταγραφές αμφιβόλου ποιότητας και έχει έναν προπονητή που αρχίζει και χάνει» είπε χαρακτηριστικά.  Πρόσθεσε δε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στιγμάτισε για πάντα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκλείοντας κάθε πρόταση για τη συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. «Η δήθεν αριστερά συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά. Αυτό την στιγμάτισε και δυστυχώς συνεχίζουν με αυτή τη συντηρητική λογική. Με πολακισμό, με παραδικαστικά κυκλώματα που αξιοποίησαν όσο ήταν κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Δύσκολο να μην ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από μηχανισμούς της εξουσίας«, σχολίασε.

Τέλος, όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, χαρακτήρισε «αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου» και τόνισε πως «αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία και πρέπει π.χ. να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τα κότσια και να το πει», ενώ όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα υπάρξει και 12ο συνέδριο γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει. Είναι ζωντανό και είναι πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.