ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόκληση Ερντογάν στα εγκαίνια του TANAP- Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία

18:26 - 30 Νοε 2019 | Πολιτική
Πρόκληση Ερντογάν στα εγκαίνια του TANAP- Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία
Την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας που έδινε το παρών στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, προκάλεσαν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου, με σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να απομακρύνει τα γεωτρύπανά της από την ανατολική Μεσόγειο, παρά τις φωνές και τις απειλές.

«Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία υπογράφηκε και τα επιμέρους σκέλη της θα τεθούν σε ισχύ. Από τα δικά μας γεωτρύπανα δεν θα αναβλύσουν συγκρούσεις και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία. Αφού περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ και τα επιμέρους σκέλη της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Με τη λογική ‘το έκανα και τελείωσε’ δεν μπορεί κανείς να φτάσει πουθενά. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα  δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τ/κ», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή τα δύο γεωτρύπανά μας τελευταίας τεχνολογίας, Φατίχ και Γιαβούζ, συνεχίζουν τις εργασίες τους. Πιστεύω ότι οι δραστηριότητες των πλοίων μας σύντομα θα καρποφορήσουν.»

Χατζηδάκης: Δεν θα παραιτηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Την αποχώρηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ. «Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω. Ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 30 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.