ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κικίλιας: Τρεις άμεσες δράσεις προς ανακούφιση όσων ζουν με HIV

19:39 - 03 Δεκ 2019 | Πολιτική
Κικίλιας: Τρεις άμεσες δράσεις προς ανακούφιση όσων ζουν με HIV
Τρεις ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να ανακουφιστούν όσοι ζουν με τη λοίμωξη HIV στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα "Η Εθνική Στρατηγική του HIV".

Πρόκειται για την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.

"Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής", τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό "διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων και διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής".

Σκοπός μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ήδη μελετώνται σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του HIV, όπως είναι το PrEP, ένα εργαλείο πρόληψης που παρέχει η επιστήμη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού.

"Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα", κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι "στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνο όταν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.