ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικός «πυρετός»: ΕΣΕΠ, επιστολές στον ΟΗΕ και τουρκικά «πυρά»

12:40 - 10 Δεκ 2019 | Πολιτική
Διπλωματικός «πυρετός»: ΕΣΕΠ, επιστολές στον ΟΗΕ και τουρκικά «πυρά»
Συνεδριάζει σήμερα στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Αντικείμενο αποτελεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο στη «σκιά» της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα αλλά και για τα όσα έγιναν χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο», είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οι επιστολές

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η πρώτη επιστολή είχε αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η  προεδρία του οποίου ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δηλώσει ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή η ελληνική διπλωματία αναφέρεται στους «κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των κινήσεων της Τουρκίας».

Παράλληλα, παρουσιάζονται εκτενώς στον ΟΗΕ όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ένα εκ των οποίων είναι η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015, η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών καθώς και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Επαφές Δένδια - Μητσοτάκη

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και ανέπτυξε τα επιχειρήματα της Ελλάδας και εστίασε στο μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ζήτησε «ρητή καταδίκη» των συγκεκριμένων μνημονίων και «δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν».

Την Πέμπτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Πυρά» από την Τουρκία – Στήριξη από την Αίγυπτο

«Η Άγκυρα συνεχώς τονίζει πως είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι άκυρη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις και η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να κρατήσει απ έξω την Τουρκία» και είπε ότι «Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες η ‘ΤΔΒΚ’ στην ΤΠΑΟ (Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων). Δεν περίμεναν τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Τώρα άλλαξαν οι ισορροπίες. Επικρατεί πανικός. Προσπαθούν να εκδοθούν αποφάσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βλέπουμε ότι μαζί με την Ελλάδα, κάποιες χώρες της περιοχής, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη αντιδρούν υστερικά. Βλέπουμε ότι κάνουν βήματα που δεν χωράνε στην διπλωματική ευγένεια και ωριμότητα. Π.χ. η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Πράγματι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση».

Σημείωσε ακόμη ότι «η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, παρότι γνωρίζει η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες αλλά μόνο μνημόνια, και αυτό είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο».

 

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος καταδικάζουν «τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη».

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει ότι «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Ο κ. Άμπντελ Άαλ καταλήγει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 10 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.