ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα εισάγεται στη Βουλή το ν/σ για τον απόδημο Ελληνισμό

08:48 - 11 Δεκ 2019 | Πολιτική
Σήμερα εισάγεται στη Βουλή το ν/σ για τον απόδημο Ελληνισμό
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών, που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να ξεκαθαρίζουν ότι το υπερψηφίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ωστόσο έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πιο κοντά στην υπερψήφισή του, μετά τις θετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών και μόνο το ΜεΡΑ25 δηλώνει ότι είναι θετικό μόνο για ορισμένα άρθρα του.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση, πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της ομογένειας για το κριτήριο της 35ετίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θέτει όρια πότε έφυγε ένας Έλληνας για το εξωτερικό και ότι μπορεί να ψηφίσει και αυτός που έφυγε μετά από τα 35 χρόνια, ενώ τόνισε ότι αυτό που λήφθηκε υπόψη ήταν η έννοια του πραγματικού δεσμού με την Ελλάδα.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι όσο πιο πολλοί ενεργοποιηθούν και εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ξεπερνώντας το όριο των 40 εκλογέων που έχει τεθεί, τόσο πιο κοντά θα στηθούν οι κάλπες στο τόπο κατοικίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αξίζει τον κόπο να αγκαλιάσετε αυτό το νόμο γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Και όσοι πιο πολλοί κάνουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να συμμετάσχουν στις εκλογές, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί και η πίεση για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Οι πολιτικές τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό είναι παρόμοιες με αυτές που διαμορφώνονται και στο εξωτερικό».

Ακόμη, πρόσθεσε πως «είμαι σίγουρος, ότι μόλις εφαρμοστεί και διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, και τα κόμματα που σήμερα ανησυχούν θα άρουν τις αντιρρήσεις τους. Το όλα ή τίποτα δεν έχει νόημα. Υπάρχει το όριο των 40 εκλογέων και άρα όσοι πιο πολλοί κάνουν αίτηση, τόσο πιο κοντά από εκεί που διαμένουν θα στηθούν κάλπες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.