ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Εθνική και δημοκρατική νίκη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

20:08 - 11 Δεκ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Εθνική και δημοκρατική νίκη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
«Έπρεπε τελικά να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να πάρει το άρθρο 51 του Συντάγματος νομική σάρκα και οστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μιλώντας για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και στην τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

«Είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και όπως φαίνεται με μεγάλη διακομματική συναίνεση. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση. Θέλω να θυμίσω ότι δύο φορές κατατέθηκε πρόταση νόμου της ΝΔ η οποία ουδέποτε συζητήθηκε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για το «ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα», που «υπήρξε», κατά τον ίδιο «ένα θεσμικό στίγμα, σε μια χώρα που καθιέρωσε την καθολική ψηφοφορία από το 1864 και τηρεί την αρχή της δεδηλωμένης από το 1875. Υπήρξε όμως και ένα έλλειμμα δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένας κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 20ου αιώνα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ, ότι «Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική, γιατί απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Κατά τον Πρωθυπουργό οι διατάξεις ενσωματώνουν τέσσερα σημεία που συγκροτούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Τα σημεία σύγκλισης είναι τα εξής:

- «Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

- Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

- Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

- Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα, β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με το νόμο αυτό «δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχθηκαν πάνω από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπίας. Μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως απέκτησε εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε. Αποτελεί έτσι μια νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης». «Αποτελεί δημοκρατική νίκη, κοινοβουλευτική επιτυχία και πρωτίστως αποτελεί εθνική νίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.