ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή

18:28 - 14 Δεκ 2019 | Πολιτική
Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή
Σήμερα, Σάββατο, ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020» έχει περάσει κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν.

Η διαδικασία, η οποία θα «εγκαινιαστεί» με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων αρχηγών των κομμάτων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θεωρείται και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι: Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης (ΝΔ), Αικατερίνη Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλειος Βιλιάρδος (ΕΛ.ΛΥΣΗ) και Κρίτων-Ηλίας Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Ειδικοί εισηγητές έχουν οριστεί από τα κόμματα οι: Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, Ζωή (Ζέττα) Μακρή, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Νικόλαος Συρμαλένιος, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, Αθανάσιος Μωραΐτης, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Μιχαήλ Κατρίνης, Διαμάντω Μανωλάκου, Κωνσταντίνος Χήτας και Γεώργιος Λογιάδης.

Ο προϋπολογισμός του 2020 σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας στο μέλλον

Όπως εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο προϋπολογισμός «ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε, ενώ είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αφού κάνει ειδική μνεία στον τερματισμό του «φαύλου κύκλου της υπερφορολόγησης», ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι «αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό της Ελλάδας».

«Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η "ευημερία για όλους" δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, με το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ ή κατά 1.600 ευρώ ανά νοικοκυριό. Παράλληλα, προβλέπει φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,56% του ΑΕΠ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:40 - 14 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.