ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας: Τα δεδομένα και το πρώτο… όχι

08:46 - 17 Δεκ 2019 | Πολιτική
Αύξηση της στρατιωτικής θητείας: Τα δεδομένα και το πρώτο… όχι
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών για τα ελληνοτουρκικά αποκάλυψε πως οι στρατιωτικοί ζητούν από τους πολιτικούς την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και άνοιξε φυσικά μία μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα.

Η κα. Μπακογιάννη τόνισε πως δημόσια οι στρατιωτικοί δεν το παραδέχονται, αλλά διατυπώνουν το αίτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε κάθε ευκαιρία στα κατ΄ιδίαν συναντήσεις τους με πολιτικούς.

Η έμπειρη πολιτικός εκτίμησε πως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε ανοιχτά το ζήτημα «χωρίς ταμπού», καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις στρατιωτικές μονάδες.

Η κα. Μπακογιάννη έκανε μάλιστα και σχετική ανάρτηση και στο Twitter: «Η επιμήκυνση της θητείας, ιδιαίτερα στον στρατό ξηρά αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος», έγραψε.

Στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών τέθηκε επίσης το ζήτημα της θητείας των γυναικών, ενώ ο συντονιστής, Αλέξης Παπαχελάς, εξέφρασε την άποψη πως πρώτα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών και μετά να συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας.

«Όχι» από το υπουργείο Άμυνας

Σε πρώτη φάση, πάντως, το υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.

Στο ερώτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις που έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όταν λέμε επί του παρόντος, δεν σημαίνει ότι αύριο μπορεί να υπάρξει. Ασφαλώς περιμένουμε τις προστάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και συμπλήρωσε: «Χρειάζονται πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, ας πούμε, σε επίπεδο πρόσληψης μόνιμων στελεχών, είτε με επαγγελματίες οπλίτες, είτε με οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, που στοχευμένα θα ενισχύσουν κάθε κλάδο, παρά αύξηση της στρατιωτικής θητείας».

Για τα παραπάνω βέβαια χρειάζονται χρήματα…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος         

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.