ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020

23:05 - 18 Δεκ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020
Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, αλλά και την απόφαση να ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Επίσης, υπογράμμισε πως το νέο έτος η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου αυτή να ισχύσει για το 2021.

«Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει πως «στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός: «Πρώτον συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη και δεύτερον ενώ παραμένει ρεαλιστικός στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο δίνοντας σημασία σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια».

Για το λόγο αυτό, όπως είπε «οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι είναι πιο χαρούμενοι, υπάρχει πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τα εμπρός. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται κύριε Τσίπρα από τους πολίτες».

Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με… νόημα πως «οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια μετά από μια μεγάλη απώλεια. Αν κρίνω από το ύφος σας σήμερα είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού εύχομαι να φθάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια».

«Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, αλλά παραγωγός απάτης, κύριε Τσίπρα», υπογράμμισε ακόμα.

Οι βασικοί άξονες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ορισμένους από τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες που ορίζει ο Προϋπολογισμός του 2020 και είναι οι εξής:

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει κύριο βραχίονα αναπτυξιακής πολιτικής για αυτή την κυβέρνηση. Οχι στη λογική του παρελθόντος. Μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, που θα φέρει στην Ελλάδα νέους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η νέα ΔΕΗ θα πρωτοστατεί στο νέο περιβάλλον. Τριπλασιάστηκε η αξία της επιχείρησης, η οποία ανήκει κατά 51% στο ελληνικό δημόσιο. Οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μέχρι το 2028 θα έχουν κλείσει όλες. Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

θα ξεκινήσει επίσης η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι για κάλυψη εγγυήσεων του δημοσίου. Το σχέδιο Ηρακλής θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των κόκκινων δανείων τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν και πάλι να προσφέρουν ρευστότητα. Θα αντισταθμιστούν οι δαπάνες από έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη όπως και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό».

"Τα πλεονάσματα δεν μπορεί να προέρχονται από υπερφορολόγηση, αλλά από αύξηση της παραγωγικότητας. Πλεόνασμα επενδύσεων χρειαζόμαστε, όχι πλεόνασμα φορολογίας. Προ ημερών η Διϋπουργική Επιτροπή ενέκρινε 6 νέες επενδύσεις ύψους άνω του €1 δισ. Ακολουθούν πολλές περισσότερες", υπογράμμισε.

Τέλος, στην απασχόληση είπε πως «στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:33 - 18 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.