ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργικό: EastMed, πλαφόν στο επίδομα γέννησης και νομοσχέδιο για πορείες

15:04 - 23 Δεκ 2019 | Πολιτική
Υπουργικό: EastMed, πλαφόν στο επίδομα γέννησης και νομοσχέδιο για πορείες
Ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed εκφράστηκε στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Προαναγγέλθηκαν επίσης και άλλες «γεωπολιτικές πρωτοβουλίες». Προχωρά το επίδομα γέννησης και αποφασίστηκε ποιοι εξαιρούνται από αυτό. Αυξάνονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, ενώ έγινε συζήτηση και για το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται για τον έλεγχο των διαδηλώσεων.

East Med

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε με συζήτηση για τον EastMed και σχετική ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια, έπειτα από το ταξίδι που πραγματοποίησε σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο.

Ως «πολύ θετική» αξιολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κίνηση να υπογραφεί στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου, η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (με την Ιταλία να ακολουθεί) για τον EastMed.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη μεριά του είπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πολυμερείς πρωτοβουλίες στις αρχές του νέου έτους, προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι η Αθήνα εγκαταλείπει την “στάση αναμονής” (ή “κατευνασμού”) της Τουρκίας και περνά στην “ενεργητική τακτική”.

Επίδομα γέννησης

Για το επίδομα γέννησης, τονίσθηκε ότι αποτελεί μέρος σχεδίου για το δημογραφικό, με βασικό στοιχείο του “τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη, δουλειές και ελπίδα για καλύτερο μέλλον”. Το επίδομα θα πιστώνεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και, κατά τον σχεδιασμό, θα χορηγείται σε δύο δόσεις εντός του έτους.

Η πρώτη δόση θα είναι ύψους 1.500 ευρώ και η δεύτερη 500 ευρώ. Αποφασίστηκε επίσης πως θα υπάρξει πλαφόν και όσοι έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ ετησίως δεν θα είναι δικαιούχοι.

Κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Υπουργικό συζητήθηκε η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος κατά 40 εκατ. ευρώ, στα 215 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι καλύπτει πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους.

Νομοσχέδιο για τις πορείες

Τέλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των διαδηλώσεων και των πορειών, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε πως δεν μπορούν να κλείνουν οι δρόμοι από 50 άτομα, εστιάζοντας στην ταλαιπωρία των πολιτών και στον σεβασμό του δημόσιου χώρου. Υποστήριξε δε, ότι η πρωτοβουλία αυτή τυγχάνει ευρύτερης στήριξης πολιτικών δυνάμεων, πέραν της ΝΔ. Οπότε έδωσε σήμα στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 23 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.